tigari contrabanda 01Polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, împreună cu lucrători din cadrul Direcției Generale Anticorupție Serviciul Teritorial Iași și cu sprijinul informativ și tehnic al Serviciului Român de Informații, în colaborare cu autoritățile din Republica Moldova, au efectuat 15 percheziții domiciliare simultane și au destructurat o rețea care desfășura activități ilicite în sfera contrabandei cu produse accizabile, și care acționa pe teritoriul României și al Republicii Moldova.

Autoritățile române au colaborat cu Centrul Național Anticorupție al Republicii Moldova, în urma acțiunilor desfășurate fiind reținut pentru 24 de ore un cetățean din Republica Moldova, patru cetățeni romani sunt cercetați pentru complicitate, iar pe numele unui polițist de frontiera cu funcție de conducere din Republica Moldova a fost emis mandat de arestare în lipsă.

Pentru facilitarea introducerii unor importante cantități de țigări peste râul Prut, cetățeanul moldovean a propus și oferit polițiștilor de frontieră români autorizați în cauză, cu titlu de mită, suma totală de 7.500 euro.

Operațiunile de contrabandă au fost monitorizate, astfel fiind introduse în România 66.500 pachete de țigări, pentru care s-a creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de aproximativ 800.000 lei.

În noiembrie 2014, un polițist de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Tutora a formulat un denunț cu privire la faptul că a fost contactat în mai multe rânduri de un polițist de frontiera din Republica Moldova, care i-a propus să faciliteze introducerea unor importante cantități de țigări peste râul Prut, în schimbul a 50 euro pe bax introdus.

Astfel, a fost organizată o acțiune comună de către Parchetul General al României prin Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași și Procuratura Anticorupție a Republicii Moldova prin Centrul Național Anticorupție pentru destructurarea rețelei.

În cadrul acțiunii, pe teritoriul României, au fost desemnați să documenteze activitatea infracțională polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași și ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție Serviciul Teritorial Iași.

Pentru documentarea completă a activității infracționale, în perioada decembrie 2014-iunie 2015, procurorul desemnat a autorizat introducerea supravegheată în România, peste râul Prut, a mai multor transporturi de țigări de contrabandă, cantitatea totală fiind de 66.500 pachete de țigări. Pentru aceste transporturi, suspecții, un cetățean din Republica Moldova, Veaceslav N., în vârsta de 33 de ani, și patru cetățeni romani, au oferit polițiștilor de frontieră români suma de 7.500 pentru ajutorul acordat, bani ce au fost depuși la dosarul cauzei, conform prevederilor legale.

În data de 12.06.2015, sub coordonarea procurorilor de caz din România și Republica Moldova, s-a organizat o acțiune în care au fost efectuate, simultan 15 percheziții domiciliare – 7 pe teritoriul României și 8 pe teritoriul Republicii Moldova.

Astfel, în urma acțiunii pe teritoriul României, la domiciliul lui Costel C., cetățean roman, în vârsta de 61 de ani, din Iași, au fost descoperite 8.745 pachete de țigări de proveniența Republica Moldova.

Sâmbătă, 13 iunie, procurorii romani au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore a cetățeanului R. Moldova Veaceslav N., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de dare de mită, introducere în sau scoatere din țară prin orice mijloace a bunurilor sau mărfurilor prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal și instigare de trecere frauduloasă a frontierei de stat, au propus instanței arestarea în lipsă a cetățeanului român Paul P., iar pe numele celor trei cetățeni romani implicați în activitatea infracțională au pus în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea infracțiunilor de introducere în sau scoatere din țară prin orice mijloace a bunurilor sau mărfurilor prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal și dare de mită.

Pe teritoriul Republicii Moldova a fost reținută o persoană, iar pe numele a doi bărbați, dintre care unul este polițist de frontiera cu funcție de conducere, au fost emise mandate de arestare în lipsă.

Activitatea informativ-operativă a fost realizată cu sprijinul informativ și tehnic al Serviciului Român de Informații.

Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii arii infracționale urmând ca la finalizare să fie luate măsurile legale în consecință. (Purtător de cuvânt al I.T.P.F. Iași, Subcomisar de poliție LAZĂR DENIS MIHAELA)