Au fost verificaţi 19 operatori economici, iar „în proporţie de 10% din produsele verificate s-au constatat abateri – au fost supuse verificării produse în valoare de 9.700 lei şi s-au constatat abateri la produse în valoare de 950 lei”, potrivit unui comunicat de presă al CJPC Neamţ.
Pentru produse – materii prime – în valoare de 800 lei a fost dispusă măsura opririi temporare de la utilizare ca urmare a abaterilor constatate. Au fost descoperite şi produse expirate, oprindu-se definitiv de la utilizare mărfuri de 155 lei. Valoarea amenzilor aplicate a fost de 11.000 lei.
„Abaterile constatate se referă la:
- neafişarea informaţiilor privind componentele alergene din preparatele aflate în listele meniu oferite consumatorilor;
- lipsă informare cu privire la cantitatea netă a porţiilor de mâncare;
- lipsă informare cu privire la procentul de carne porc/oaie/vită din preparatele oferite;
- afişarea incorectă a preţurilor pentru preparatele aflate în lista meniu – încă se mai practică preţul/porţie şi nu preţul / unitatea de măsură ( care poate fi preţ/100 grame, preţ/kilogram, preţ/100 mililitri, preţ/litru). Porţia nu este definită în legislaţie ca unitate de măsură;
- lipsa elementelor de identificare a materiilor prime depozitate în spaţiile frigorifice (în spaţiul frigorific în caserole existau diverse sortimente de carne, tranşată sau tocată, refrigerate neetichetate fără a se putea identifica data limită de consum, alte produse preambalate în stare termică congelată – carne, legume – care nu prezentau în totalitate elemente de identificare)”, mai precizează inspectorii CJPC Neamţ. (M. CONSTANTINESCU)