reclama autocenter

nemtisor 01

Întreaga suflare a comunei Vânători a fost, ieri, în sărbătoare. Copii și vârstnici deopotrivă, unii îmbrăcați în straie populare, s-au adunat în satul Nemțișor, pentru a lua parte la slujba de resfințire a bisericii din sat, având hramul Adormirea Maicii Domnului. Slujba de sfințire a fost condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un însemnat sobor de preoți și diaconi. Înalt moment de bucurie a creștinilor din întreaga comună, conduși mereu cu credință de primărița Maria Petrariu, slujba de resfințire marchează și încununează toate lucrările de restaurare, de înfrumusețare și împodobire, ale sfântului locaș, ce se află de peste 160 ani în satul Nemțișor. Actuala Biserică a fost construită în anul 1852, cu cheltuiala soborului Mănăstiriii Neamț, în timpul starețului Neonil Buzilă.

Restaurări

Biserica este zidită din bolovani de râu cu mortar de lut și var, având bolțile din lemn de stejar și fiind acoperită, inițial, cu draniță. În anul 1969, din inițiativa, și sub supravegherea preotului Vasile Ignătescu, profesor în cadrul Seminarului Teologic Mănăstirea Neamț, spațiul bisericii s-a mărit, odată cu adăugarea pronaosului și turnului clopotniță. Tot atunci s-a pictat întreaga Biserică. Pictura interioară a fost realizată în frescă de către ierodiaconul Vartolomeu Florea, din Mănăstirea Sihăstria-Neamț, ajutat de către teologul Ioan Dogariu. Lucrarea părintelui profesor Vasile Ignătescu, s-a realizat în plină perioadă comunistă, cu mari greutăți și încercări din partea autorităților vremii. Între anii 1999 – 2003, în timpul păstoririi preotului Nicolae P. Axentioi, s-a construit o nouă casă socială (praznicară) cu paraclisul închinat Sfântul Mucenic Dimitrie, pictat în tehnica fresco, dar și oficialul parohial, compus din trei camere cu și dotat cu toate utilitățile. În decursul ultimilor trei ani, sfânta biserică a fost supusă unui amplu proces de restaurare și consolidare, realizându-se o nouă șarpantă în stilul moldovenesc ștefanian, s-a restaurat pictura, mobilierul și obiectele de cult. A fost înlocuită tâmplăria și s-a intervenit la Sfânta Masă în vederea aducerii ei la planul orizontal, placându-se cu piatră din cariera Pipirig – Neamț. De asemenea, s-au realizat lucrări de pavaj în curtea Bisericii, toate acestea prin mijlocirea ÎPS Teofan. Proiectul de restaurare a fost întocmit de inginerul Nicolae Stroie, din cadrul Comisiei Monumentelor Istorice din Bucureşti. Lucrările s-au realizat prin strădania parohului Nicolae Axentioi, ajutat de epitropul Gheorghe Iacoboaiei, membrii Consiliului Parohial, precum și de primarul comunei, cu cheltuiala, osteneala și râvna bunilor creștini din satul Nemțișor și a altor binefăcători. Lucrările au fost în permanență supravegheate de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Calinic Botoșăneanu și de către părintele protopop Ioan Dogariu, de la Protopopiatul Târgu Neamț. După oficierea slujbei de sfințire, credincioșii prezenți la eveniment au fost invitați să intre să se închine în fața Altarului, iar apoi să ia parte, în liniște, la Sfânta Liturghie. Înaltpreasfințitul Teofan i-a binecuvântat pe toți cei aflați în curtea Bisericii și le-a urat să fie sănătoși și să nu își piardă niciodată credința în Dumnezeu.

„Dumnezeu să pomenească în Cartea vieții pe toți aceea care au zidit acest lăcaș”

„Iubiți credincioși, iubiți părinți, dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a învrednicit, în această zi frumoasă, după toate binecuvântările primite prin revărsarea cerului cu ploaie asupra pământului, să săvârșim slujba de resfințire a acestui sfânt lăcaș. Îl rugăm pe Dumnezeu să aibă sub ocrotirea sa toată comuna, pe preotul și pe enoriașii acestei sfinte biserici, pentru ca ei să găsească sub streașina Sfântului Altar izvoare de har, de cer, de binecuvântare pentru familiile lor, pentru ogoarele lor, pentru cei din morminte și pentru cei plecați departe, dar și pentru cei rămași aici, acasă. În timp ce creștinii din biserică se vor închina la Sfântul Altar, noi vom săvârși dumnezeiasca Liturghie. Rog pe toți cei de față să își găsească locul în aceasta incintă, să vorbească tot mai puțin, dacă se poate deloc, pentru ca ambianța de rugăciune și Liturghie să fie cât mai adâncă, pentru cei care vor să își înalțe sufletul la cer în răstimpul acestei sfinte și dumnezeiești taine. Domnul Dumnezeu să pomenească în Cartea vieții, cea deschisă în ceruri, de la întemeierea lumii pe toți aceea care au zidit, au înfrumusețat și întreținut de-a lungul vremurilor acest lăcaș, pe toți ctitorii, miluitorii și binefăcătorii lui. Dumnezeu să fie lăudat întru toate, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, acum și pururea și în vecii vecilor! Hristos a Înviat și ne-a dăruit nouă viață veșnică. Să ne închinăm și noi Învierii Lui celei de a treia zi! Amin!”, și-a încheiat binecuvântarea Înaltpreasfințitul Teofan.

nemtisor 02

nemtisor 03

nemtisor 04

nemtisor 05

nemtisor 06

nemtisor 07

nemtisor 08

nemtisor 09

nemtisor 10

Alex SÎRBU

Articolul precedentCe nu poate Primăria Târgu Neamț?
Articolul următorNESsT România, ediția a IV-a