0:00

În 2022, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Neamţ a dat un număr record de sancţiuni contravenţionale, 153, din care 101 amenzi cu o valoare totală de aproape 2 miliarde de lei şi 52 de avertismente.

„În anul 2022 au fost cele mai multe sancţiuni contravenţionale din ultimii 6 ani şi cu valoarea cea mai mare, raportat la anul 2020, când au fost 150 de sancţiuni contravenţionale, din care 76 de amenzi cu o valoare totală de 1,2 miliarde de lei noi şi 73 de avertismente. Totodată, au fost date 10 sancţiuni complementare, din care 8 suspendări de activitate, 2 desfiinţări de lucrări şi 5 sesizări penale”, a precizat comisarul Cătălin Diaconu, în cadrul şedinţei Colegiului prefectural de astăzi, 29 martie.

Principalele deficienţe şi încălcări ale legislaţiei constatate pentru care s-au dat aceste sancţiuni au fost: nerealizarea măsurilor stabilite la controalele anterioare, depozitarea de deşeuri neautorizate, nerespectarea condiţiilor impuse în actele de reglementare, funcţionarea fără autorizaţie de mediu şi lipsa formularelor tip de încărcare/descărcare a deşeurilor.

Record de amenzi date de Garda de Mediu anul trecut, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPrintre amenzile aplicate anul trecut, 78 au fost date unor primării din judeţ pentru neatingerea ţintei de reciclare a deşeurilor din masa totală de deşeuri colectate pe parcursul anului trecut.

Pentru funcţionarea fără autorizaţie de mediu, de exemplu, a fost amendată o firmă de construcţii care se ocupa de reabilitarea drumului judeţean Bicaz-Poiana Largului pentru care avea încheiat contract cu Consiliul Judeţean Neamţ. Amenzi au mai fost date pentru aceeaşi categorie de nereguli unor firme de prestări servicii vindajare ape menajere şi din domeniul colectării deşeurilor reciclabile.

Câteva service-uri auto au fost amendate pentru că nu ţineau evidenţa gestiunii deşeurilor. Unele persoane fizice au fost amendate pentru că au deversat ape menajere pe sol afectând şi pânza freatică. Tot unor persoane fizice, dar şi la societăţi, au fost date amenzi pentru abandonări de deşeuri pe terenuri neautorizate în acest scop. Un producător de energie electrică din judeţ a fost amendat pentru că nu a respectat condiţiile impuse în actele de reglementare şi a măsurilor stabilite de comisarii de mediu la controalele anterioare.

Angela Croitoru

Articolul precedentArsenal ilicit, dosar penal cu două acuze
Articolul următorIonel Arsene plasat în arest la domiciliu în Italia
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.