incendiu piata 17

Vizitele de lucru, suprapuse până la confuzie cu pelerinajul unor demnitari de rang mai mult sau mai puțin înalt, s-au întețit în ultimele zile la ruinele Pieței Centrale. Motivul este unul singur: piața trebuie refăcută, iar pentru asta e nevoie de mulți bani. Asta, pentru municipalitate, înseamnă că nu va precupeți niciun efort în a atrage de partea sa orice poate fi un ajutor în obținerea finanțării necesare.

O nouă incursiune în perimetrul pârjolit a avut loc, ieri dimineață, când, pe la ora 10, negustorii și cumpărătorii aflați în zona Pieței s-au umplut de respect când au văzut alaiul oficial care a descălecat și-a inspectat. Pe lângă viceprimarul Aurelia Simionică, deja o prezență familiară pentru cei aflați în piață, pe lângă primarul Gheorghe Ștefan, care tinde să devină la fel de familiar, s-a aflat și un deputat, recte dl. Ionel Arsene, șef la PSD Neamț. Inspecția autorităților s-a făcut cu toată logistica necesară, inclusiv pe linie de aparate foto-video.

După desant, multe concluzii se arată. Potrivit viceprimarului Aurelia Simionică, la mijlocul săptămânii viitoare, Primăria și CMI Urban vor primi din partea proiectantului un deviz estimativ pe ce înseamnă reconstrucția pieței, plus proiectul de demolare a halei. Luni, 4 august, este de așteptat ca experții veniți din partea reasiguratorului Astra să încheie propria verificare asupra structurii de rezistență și să-și dea acceptul pentru ca primăria să poată interveni la locul dezastrului. Primăria, la rândul ei, are în lucru o expertiză proprie pe linie de rezistență a structurilor rămase în picioare din fosta piață, dar va corobora concluziile cu cele ale reasiguratorului.

”În paralel, noi am demarat procedurile pentru obținerea avizelor și aprobărilor necesare pentru demolare, astfel încât, atunci când vom avea concluziile expertizelor și acordul societății reasiguratoare, să avem încheiată partea de documentație și să ne apucăm de lucru”, a precizat Aurelia Simionică.

Aceasta a explicat și prezența dlui. Arsene la piața Pietrei. Se pare că deputatul va încerca o mijlocire pe la Guvern, astfel încât să se bucure de succes solicitarea făcută de prefectură pentru alocarea unei sume din fondul de rezervă aflat la dispoziția primului ministru, pe situații de urgență, bani care să fie alocați reconstrucției pieței. În esență, pașii ar fi cam aceștia: concluziile și acordul experților de la reasigurator, proiectul de demolare, devizul estimativ și, cândva între 10 și 15 august, începerea lucrărilor. (D. OSTAHIE)