0:00

În perioada 12-23 octombrie 2020 se efectuează recensământul de probă, în perspectiva Recensământului General Agricol (RGA 2020).

Recensământ de probă la 100 de exploatații agricole din Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAnul viitor, în perioada februarie-aprilie 2021, va avea loc Recensământul General Agricol cu an de referință 2020. Recensământul va furniza indicatori statistici pentru monitorizarea Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene.

În etapa de pregătire a RGA 2020, conform art. 1 alin. 5 din OUG 22/2020 privind recensământul general agricol din România, runda 2020, pentru verificarea practică și îmbunătățirea aspectelor organizatorice și tehnice, în cursul acestui an, în perioada 12-23 octombrie, se efectuează un recensământ de probă.

Pentru acest recensământ, pe baza unor criterii atent stabilite, au fost selectate exploatații agricole cu și fără personalitate juridică, din toate județele țării, situate în diferite zone geografice, astfel încât să permită o primă verificare cât mai complexă a modului de organizare și a instrumentarului statistic.

În județul Neamț, pentru recensământul de probă, au fost selectate 100 de exploatații agricole, din localitățile Alexandru cel Bun, Dumbrava Roșie și Gârcina.

Colectarea datelor de la exploatații se va realiza prin intermediul unui chestionar electronic, încărcat pe tablete puse la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale, dezvoltat de Institutul Național de Statistică, cu sprijinul Băncii Mondiale. Recensământul de probă va evalua claritatea întrebărilor incluse în chestionar și va testa procedurile și instrumentarul de colectare a datelor de la exploatațiile agricole.

Datele vor fi colectate de un reprezentant al Direcției Regionale de Statistică Neamț, care va vizita exploatația, se va legitima corespunzător și va înregistra pe tabletă răspunsurile la întrebările cuprinse în chestionar.

În conformitate cu legislația în vigoare, informațiile furnizate de capii exploatațiilor agricole au caracter strict confidențial și vor fi folosite numai în scopuri statistice. Se colectează date privind principalele caracteristici ale exploatațiilor agricole, precum: identificarea în teritoriu, suprafețele agricole utilizate, efectivele de animale pe specii, adăposturile pentru animale și gestionarea dejecțiilor animaliere, persoanele care au desfășurat activități agricole sau măsuri pentru dezvoltarea rurală.

Important: recensământul de probă vizează mai ales testarea capacității de culegere a datelor folosind instrumente moderne de colectare, motiv pentru care rezenzorii au fost instruiți și vor acționa în teren astfel încât să asigure respectarea normelor medicale actuale de prevenție împotriva răspândirii COVID.

Articolul precedentRecord cu 124 de persoane nou confirmate în Neamț și 206 în Iași
Articolul următorAmenzi de peste 153.000 lei în piețele din Piatra-Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.