0:00

Ieri, de ziua sa onomastică, Costel Narcis Ţuţuianu a fost adus în cătuşe la Tribunalul Neamţ, la al şaptelea termen al procesului în care este acuzat de uciderea soţiei sale, în dosarul cunoscut sub numele de „Elodia de Neamţ”. Deşi anunţată pentru ora 10, şedinţa de judecată a început după două ceasuri, timp în care martorii au dat lustru băncilor de pe hol. Primii care au pus mâna pe Biblie au fost fratele şi mama fetei pe care o curta Ţuţuianu în perioada în care se afla în divorţ cu Ramona. Amândoi au jurat că în seara în care a dispărut femeia, Ţuţuianu a fost acasă la ei, dar după ora 19, or fosta lui nevastă a dispărut aproape cu o oră mai devreme, timp suficient s-o fi „executat”, apoi să se fi dus în vizită ca să-şi facă rost de alibi. Mai cu scăpări de memorie, mai cu ajutorul judecătoarei care citea din declaraţiile trecute, Claudiu Rînceanu şi mama sa au depus mărturiile, timp în care Benone Beşu, şeful Serviciului de investigaţii criminale din IPJ Neamţ a stat pe hol.

Dacă la primii doi martori avocata lui Ţuţuianu nu a avut nimic de întrebat, în schimb în cazul ofiţerului de poliţie lucrurile s-au schimbat. Şi Adina Pleşca a devenit brusc interesată de tot felul de proceduri, până a reuşit să o enerveze pe procuroarea de şedinţă. Benone Beşu a declarat, la fel ca şi colegul său Teodor Sandu, că l-a dus pe Ţuţuianu la Bacău la poligraf, iar după testare, expertul l-a informat că individul a avut un comportament simulat şi a încercat să-i dea nişte bani ca să schimbe rezultatul testului.

Comisarul şef Beşu a explicat clar că s-a considerat sesizat de către expert şi a procedat conform legii în sensul că a venit la Piatra Neamţ şi i-a adus la cunoştinţă acest lucru procurorului de caz. Care procuror i-a spus să facă actul de constatare şi să i-l aducă, ceea ce s-a şi întâmplat. Secondată de Ţuţuianu, care avea şi el întrebări, Adina Pleşca a insistat să ştie de ce poliţiştii nu s-au adresat direct colegilor lor de la Bacău, de ce nu au făcut acolo actul de sesizare, de ce expertul însuşi (care a murit între timp) nu şi-a înştiinţat superiorii ş.a.m.d. Nemaisuportând situaţia procuroarea de şedinţă a cerut, răspicat, să se consemneze opoziţia ei faţă de „genul acesta de întrebări care nu au relevanţă pentru fondul cauzei”. Magistratul a explicat, la fel ca şi Benone Beşu, că procurorul conduce anchetele şi că poliţiştii au obligaţia să-l informeze asupra tuturor aspectelor. Iar dovada că poliţiştii au procedat corect a fost – lucru susţinut de comisarul şef Beşu – faptul că dosarul de omor a fost conexat cu cel de dare de mită. Avocata lui Ţuţuianu nu s-a lăsat, însă, şi a spus că întrebările ei au relevanţă pentru fondul cauzei, dar nu poate explica „de faţă cu martorul”. Şi aşa ne lămurim de ce durează 7 ani un proces care s-ar putea termina, simplu, în câteva luni. (C. MIRCEA)

Articolul precedentLegiștii, navetiști pe perioadă nedeterminată
Articolul următorMaltratată pentru 5 lei

1 COMENTARIU

  1. Ha,ha,ha,ha,ha…..avocata lui Tutuianu sa puna mana pe carte inainte de a se prezenta la proces.Trebuia sa se faca criminalist daca o intereseaza „Crima perfecta”…

Comentariile sunt închise.