0:00

Război în Ucraina, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiActualizare: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut Parlamentului țării să declare starea de urgență.

Actualizare: Ministerul rus al Apărării a dat un comunicat prin care anunță că „sistemele de apărare aeriană ale forțelor armate din Ucraina au fost suprimate”.

Știre inițială:Războiul este la granițele României. Conform informațiilor furnizate de Agerpress, în jurul orei 03.00, președintele rus, Vladimir Putin a declarat: „Am luat decizia pentru o operațiune militară” și conform publicației Associated Press, a lansat o amenințare pentru orice țară care se amestecă în acțiunile Rusiei spunând că acestea „vor suferi consecințe cum nu s-a mai văzut”. Realitatea TV informează că au fost bombardamente la aproximativ 150 de kilometri de granița României.

Potrivit informațiilor furnizate de Bloomberg, Ucraina este atacată din trei direcții, în conflict intervenind și forțele ruse care se aflau în Belarus.

Reacția președintelui României, Klaus Iohannis:

„Agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei reprezintă o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional, în mod special a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, a inviolabilității frontierelor acestui stat, respectiv a principiului nerecurgerii la folosirea forței în relațiile internaționale.

România, alături de întreaga comunitate internațională democratică, condamnă ferm și respinge hotărât un astfel de comportament iresponsabil, care subminează fundamentul relațiilor internaționale și însăși ordinea actuală de drept internațional.

Federația Rusă trebuie să suporte consecințele acestui act profund ilegal. În coordonare deplină cu aliații și partenerii săi din cadrul NATO și UE, România va impune măsuri ferme și substanțiale de răspuns. Ne exprimăm solidaritatea deplină cu Ucraina și cu poporul ucrainean confruntat cu agresiunea Federației Ruse și reafirmăm sprijinul deplin al României pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

Solicit oprirea imediată, integrală și necondiționată a agresiunii militare ruse, retragerea tuturor forțelor ruse din Ucraina și încetarea oricăror presiuni la adresa Ucrainei! Totodată, fac un apel la responsabilitate, la evitarea de pierderi de vieți omenești și afectarea în orice fel a siguranței civililor.

Îi asigur pe toți cetățenii români de pe teritoriul Ucrainei că România, inclusiv prin misiunile sale diplomatice și consulare, este pregătită să ofere asistența consulară necesară.

Niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă! Cetățenii României, ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice, beneficiază pe deplin de cele mai ample garanții de securitate din istoria sa.”

Vladimir Putin susține, în continuare, cu atacul vizează ținte militare și nu este îndreptat împotriva populației civile.

Articolul precedentBărbat dispărut din Piatra Neamţ
Articolul următorCine face parte din „task force” pentru gestionare consecințelor crizei din Ucraina
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.