Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț a făcut publice, pe 22 februarie, rezultatele analizelor făcute pe baza probelor colectate din râul Bistrița. După ce situația prezentată săptămâna trecută de Apa Serv, care a făcut propriul set de analize, nu a fost deloc îmbucurătoare, a venit rândul unor alte vești deloc plăcute, oferite, de această dată, de DSP Neamț.
Astfel, conform informării emise astăzi, 22 februarie, de Prefectura Neamț, rezultatele analizelor făcute de DSP sunt următoarele: „Localitatea Lunca, comuna Borca – râul Bistrița, județul Neamț – valoare analiză pentru Clostridium perfringens – 270 ufc/100ml și localitatea Topoliceni, comuna Poiana Teiului, județul Neamț – valoare analiză pentru Clostridium perfringens – 280 ufc/ml”.
Autoritățile ne asigură că: „În continuare se acționează conform măsurilor stabilite prin Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 1 din 03.02.2016 privind măsurile pentru asigurarea calității apei din Lacul Bâtca Doamnei”.
Ceea ce nu este precizat nicăieri, încă, este sursa de contaminare.
Bacteria buclucașă, prezentată pe înțelesul tuturor de DSP Neamț
Bacteriile din genul Clostridium sunt în totalitate anaerobe, în marea lor majoritate mobile, iar sporul (forma de rezistență a bacteriei) lor depășește în diametru transversal pe cel al celulei vegetative (forma ce asigură înmulțirea bacteriei). Formele vegetative nu prezintă o rezistență particulară față de diverși factori fizici și chimici, acestea fiind distruse în 15 minute la 63-65 grade C, sporii în schimb, rezistă la temperaturi mult mai ridicate.
Clostridium perfringens este cel mai răspândit din genul Clostridium, care pot provoca infecții la om, are o răspândire universală, se găsește în orice mediu (sol, apă, aer, pe orice suprafață, în orice aliment care nu a fost sterilizat).
La om și animale se găsește în mod natural, fără a provoca semne și simptome de boală, pe piele, mucoase și 100% în conținutul intestinal.
Fiind o bacterie anaerobă, la o fântână corect construită – apa provenind dintr-o pânză freatică de adâncime, adică cel puțin al doilea strat al pânzei freatice, la distanță de cel puțin 10 metri de sursele de contaminare (latrine, sălașuri pentru creșterea animalelor, abatoare, ferme, stații de epurare etc.) și corect utilizată (curățată la un an, dezinfectată, cu capac etc.) nu poate fi contaminată cu Clostridium perfringens.
Dacă nu sunt respectate condițiile de construcție și utilizare, apa de fântână poate fi contaminată.
Bacteriile în forma vegetativă sunt distruse la temperaturi cu 10-15 grade C mai mari decât temperatura lor maximă de dezvoltare. Majoritatea bacteriilor, în forma vegetativă, mor în 10 minute, la 50-60 grade C. Majoritatea sporilor bacterieni sunt distruși în 10 minute la 100 grade C. Există specii de Clostridium, însă nu perfringens, ai căror spori pot rezista 8 ore la 100 grade C. Deci fierberea cel puțin 10 minute a apei duce la distrugerea Clostridium perfringens, atât în forma vegetativă, cât și în forma sporulată.
La instalațiile mici, fântâni cu hidrofor, puțuri familiale, bazine etc. se pot folosi următoarele metode de decontaminare și dezinfecție: clorinarea apei la sursă, după prealabila curățire, periodic, la 6-12 luni; fierberea apei la 100 grade C cel puțin 10 minute; montarea la robinet a unui filtru osmotic, care distruge în proporție de aproximativ 99% bacteriile și virusurile.
Andreea AMARIEI
Interesant…