0:00

Ranger Junior în Parcul Naţional Ceahlău, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ziua Internaţională a Biodiversităţii sau ziua Parcurilor cum mai este numită, s-a desfăşurat în Parcul Naţional Ceahlău într-un mod mai deosebit: s-a lansat proiectul „Ranger Junior în Parcul Naţional Ceahlău” printr-o acţiune specifică acestei zile – excursie tematică, identificare specii, identificare stâncă, cunoaşterea poveştilor muntelui.

Proiectul iniţiat de Asociaţia „Pro Grinţieş” în parteneriat cu Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ, implică elevi de la şase şcoli din jurul muntelui Ceahlău. Din mulţi doritori, vor fi selectaţi cei mai buni 30 care, într-o tabără pe munte la sfârşit de august vor deveni „rangeri juniori”, mici dar entuziaşti protectori ai muntelui. Joi, 22 mai la expediţia prilejuită de ziua Parcurilor, au participat elevi de la Şcoala Poiana Teiului, în frunte cu prof. Cristian Vatamanu, elevi de la Liceul Borca împreună cu prof. Romulus Răşchitor şi cei mai mulţi elevi de la Şcoala Gimnazială „Constantin Panţiru” Grinţieş împreună cu profesorii Daniel Dieaconu, Mihai Panţiru şi adm. Cristian Zavroţchi. Urmează să li se alăture în acţiunile viitoare elevi din Pipirig, Ceahlău şi Bicaz Chei. Din partea Direcţiei de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău au participat, şeful rangerilor, Constantin Andraş şi biologul Sabin Neaţu, ultimul numit, foarte solicitat de copii în a identifica plante şi urme de animale, iar şeful pazei, geolog de profesie, a identificat roci şi a lămurit geneza lor. Traseul întins pe la Fântânele a oferit posibilitatea de a ajunge „La morminte”, loc unde în august 1944 au fost nimiciţi nemţii ce aveau aici un puternic cuib de mitraliere de către ruşii călăuziţi de-un localnic. De la Cuşma Dorobanţului, pe lângă Cununa Zimbrului, tinerii viitori rangeri au ajuns la Panaghia şi apoi cu entuziasm au urcat pe Toaca: „Suntem deasupra lumii!, s-a exclamat. La coborâre s-a ales un traseu mai greu, pe la cascada Duruitoarea, dar efortul a meritat, căderea de apă cea mai maiestuoasă din ţară a impresionat.

În cadrul proiectului se vor organiza activităţi de orientare, de prim-ajutor (mizându-se şi pe sprijinul Serviciului Salvamont Neamţ), de ecologizare! Se va realiza un îndrumar montan şi se va crea o potecă tematică: „Stâncile cu legende”. Dar cel mai important, iniţiatorii speră să se nască un grup eficient şi zelos de mici rangeri, care vor împărtăşi experienţa şi cunoştinţele lor în şcoli şi familii şi vor sprijini Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău de câte ori este nevoie de ei şi de ce nu, vor forma un club „Ranger Junior” atrăgând alături de ei pe alţi iubitori ai muntelui şi ai naturii. (D. DIEACONU)

Articolul precedentFRF a alocat sume mai mari finalelor Cupei
Articolul următorLa Piatra Neamţ, expoziţia itinerantă “Francezi şi români în Marele Război”