Emoție până și în aer. Așa ar putea fi descrisă, pe scurt, ceremonia primirii drapelului de luptă, moment unic în existența Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț. Evident, cel mai emoționat a fost colonelul Ioan Nițică. În primul rând, pentru că a condus întreaga ceremonie și, în al doilea rând, pentru că lui i s-a înmânat drapelul, simbolul onoarei militare.
Decretul prezidențial prin care s-a acordat drapelul de luptă a fost citit de șeful Inspectoratului general pentru Situații de Urgență, generalul de brigadă dr. Ovidiu Vasilică. Înmânarea drapelului a fost făcută de dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI. Momentul a fost de mare încărcătură pentru colonelul Ioan Nițică, mai ales în clipa în care a strigat, cu voce fermă ”Servesc patria!”.
A urmat intonarea imnului de stat, personalul ISU dovedind că știe toate versurile, în vreme ce la tribuna oficială unele dintre autorități se chinuiau să mimeze, iar altele n-au cântat pur și simplu. În afară de doamna prefect, doar Raed Arafat n-a dus mâna la inimă în timpul intonării imnului, ci a adoptat o poziție lejeră, cu mâinile pe lângă corp.
Bineînțeles, asistența l-a taxat, comentând despre ”străinii” care oricâte rezultate ar avea în țara asta și orice funcții ar ocupa, tot nu vor simți românește vreodată.
Raed Arafat a ținut și o scurtă cuvântare, în care a vorbit despre principalul dușman al pompierilor – timpul. Minutele, ba chiar uneori, secundele fac diferența între viață și moarte, între un om salvat din pericol și unul răpus. Imediat după scurtul discurs, Arafat s-a întors și a plecat spre caravana SMURD, iar toată lumea din tribuna oficială l-a urmat.
La caravană, în sala de școlarizare, erau mulți copii, dar și câțiva adulți care ascultau un militar vorbindu-le despre incendii, fum și explozii. La doi metri de ușă, Raed Arafat s-a trezit cu microfoanele televiziunilor în față, pentru o declarație despre însemnătatea zilei. Și a vorbit despre timp – principalul dușman al pompierilor, Și, din nou, despre minute.
Dar dincolo de lupta cu timpul, pe care pompierii o poartă în fiecare zi, astăzi a fost pentru ei un eveniment important.
”Pentru orice unitate militară, momentul primirii drapelului de luptă este unul unic, pentru orice pompier militar este un sentiment măreţ care se trăieşte o dată în viaţă, este recunoaşterea faptului că efortul şi munca depuse zi de zi în lupta cu situaţiile de urgenţă nu sunt în zadar”, se arată în comunicatul ISU Neamț. ”Fiecare Drapel de luptă are elemente de identificare proprii, în sensul că, în cele patru colţuri ale flamurii sunt brodate, cu fir aurit, cununi cu două ramuri de stejar care au în interiorul lor semnul de armă, iar pe placa ce susţine acvila cruciată şi pe inelul de pe hampă este inscripţionat numele unităţii”. (C.M.)