Precipitaţiile abundente cu descărcări electrice frecvente de ieri, 19 iulie, au dus la acumulări de 53 de l/mp în comuna Ceahlău, 27 l/mp în Roman şi aproape 22 l/mp în satul Bistricioara.

ISU Neamţ a transmis avertizările meteorologice către comisiile locale pentru situaţii de urgenţă din localităţile vizate şi 2 mesaje RO-ALERT către populația din zonele afectate de cele două avertizări cod roşu.

Salvamont Neamţ a reuşit să salveze un grup de cinci copii care rămăseseră blocaţi pe un traseu montan între Cascada Duruitoarea şi Durău.

Pentru axialul proaspăt modernizat … se va întruni o comisie

Pompierii nemţeni au intervenit în ajutorul populaţiei şi pentru înlăturarea efectelor furtunii prin două misiuni pentru deblocarea Axialului DJ155F între Durău și Izvoru Muntelui. Axialul tocmai a fost modernizat, iar acum porţiunile acestea sunt distruse total.

„Consiliul județean este administratorul drumului, însă nu intră în răspunderea sa corectarea torenților. Această răspundere revine proprietarilor de pădure din zonă, Romsilva și prinţul Sturdza.

Există un proiect în acest sens al celor de la Direcţia Silvică, dar care nu a fost finalizat încă.

Ca urmare a ruperii de nori de ieri, apa a antrenat material lemnos și aluviuni ce au pătruns și pe partea carosabilă, în unele zone ale DJ155F-Axial.

Se va întruni o comisie formată din reprezentanți ai CJ, SGA Neamţ, prefectură, ISU, care va constata și evalua pagubele produse de fenomenele meteorologice din 19 iulie.

Partea carosabilă va fi degajată și, în cel mai scurt timp, va fi redată circulaţiei în condiții de siguranță pentru participanții la trafic“, a declarat Adrian Niţă, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Neamţ.

Din informaţiile primite de la ISU Neamţ, DJ 155F a fost deblocat, aluviunile şi bucăţile de copac au fost îndepărtate de pompieri, dar drumul nu a fost, încă, redat circulaţiei publice.

Localităţi în întuneric, curţi inundate

Astăzi dimineaţă, 20 iulie, la ora 6,00, nu erau în funcţiune două linii de medie tensiune cu 14 puncte de transformare, care au lăsat fără curent 539 de gospodării din 3 sate, Izvorul Muntelui, Izvorul Alb, Secu, Petru Vodă şi o parte din oraşul Bicaz.

Mai târziu, în jurul orei 11,00, erau fără curent electric 1531 de gospodării din unele cartiere din Bicaz şi erau în întuneric total: Izvorul Alb, Izvorul Muntelui, Secu, Sabăoani, şi Tețcani.

Pompierii nemţeni au intervenit şi cu două misiuni de evacuare a apei din beciuri  în  Durău, alte două misiuni de evacuare a apei din curţi au fost şi în satul Ceahlău şi la o anexă în satul Liţca, comuna Doljeşti.

Voluntarii serviciilor de urgenţă din Pipirig au evacuat apa dintr-o curte în satul Leghin, comuna Pipirig. Voluntarii de la Săbăoani au realizat aceeaşi operaţiune în satul Săbăoani, iar la Buruieneşti, comuna Doljeşti voluntarii au scos apa cu pompa din două curţi.

Două podeţe au fost blocate de aluviuni şi copaci căzuţi în satul Bradu, comuna Grinţieş, iar voluntarii din localitate au lucrat ore întregi până la deblocarea acestora. SVSU Ceahlău a intervenit pentru evacuarea apei dintr-o curte în satul Bistricioaia, com. Ceahlău, unde un pârâu a ieşit din matcă.

Angela Croitoru

Articolul precedentPloile nu contenesc până pe 22 iulie, cod portocaliu de inundații
Articolul următorL1 Rezultatele complete ale etapei I * Clasament
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.