Pentru a combate principalele cauze generatoare de accidente, viteza fiind una din acestea, polițiștii rutieri din Neamț au acționat cu radarele din dotare și cu ”pistolul” TRUCAM, în toată perioada sărbătorilor de iarnă, începând cu ziua de 24 decembrie.

”S-a acționat în principal pe DN 15B, DN 15D și DN 15, unde s-au înregistrat cele mai multe accidente, produse pe fondul vitezei excesive sau al neadaptării acesteia la condițiile de drum. Astfel, au fost aplicate peste 490 de sancțiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză, fiind reținute 90 de permise pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise”, se arată într-un comunicat al IPJ Neamț, care prezintă rezultatele acțiunilor derulate până în ziua de 8 ianuarie 2019.

Nu doar combaterea conducerii cu viteză excesivă a fost în preocupările polițiștilor. Mulți dintre șoferi au fost puși să sufle în etilotest, iar 20 dintre ei au rămas fără permise, în vreme ce 12 s-au ales cu dosare penale.

Pentru cei care încă nu știu, o concentrație alcoolică de până la 0,40 mg/l în aerul expirat constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.305 la 2.900 lei și cu reținerea permisului de conducere, iar o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge este infracțiune și se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

”În perioada Sărbătorilor de iarnă, la nivelul Serviciului Rutier Neamț, au fost aplicate peste 980 de sancțiuni, în valoare de peste 590.000 de lei, fiind reținute 159 de permise de conducere. De asemenea, au fost retrase 19 certificate de înmatriculare și au fost constatate 16 infracțiuni la regimul circulației. Poliţiştii au urmărit și disciplinarea categoriilor vulnerabile de participanți la trafic, fiind sancționați 64 de pietoni, 22 de bicicliști și 7 conducători de atelaje.Recomandăm conducătorilor auto să respecte regimul legal de viteză, atât în localități, cât și în afara acestora, să nu conducă autovehicule pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice și să adopte o conduită preventivă în trafic, pentru a evita producerea de evenimente rutiere nedorite”, se arată în același comunicat. (C.M.)