0:00

Punct și… virgulă pentru blocul cu bulină, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Conducerea Primăriei Roman va organiza, în această săptămână, o întâlnire cu proprietarii, care dețin apartamente în blocul de acum fără bulină. Consolidarea și reabilitarea blocului 3 de pe Nicolae Titulescu s-au făcut cu bani de la Guvern, iar conform legii cei care au venituri mici nu vor fi nevoiți să achite contra-valoarea lucrărilor. În schimb, familiile înstărite vor trebui să achite cotă parte din investițiile făcute, dat fiind faptul că apartamentele au acum geamuri termopan, sunt izolate termic și au instalate centrale de apartament. “Trebuie făcută o analiză pe venitul pe care-l are fiecare familie. Lucrările nu sunt o subvenție, ci o susținere pe termen lung a Guvernului. Cei care se încadrează în lege pot beneficia de scutire de plată, dar trebuie să-și declare veniturile în fiecare an. Mai sunt situații în care avem succesiuni, iar și în acest caz trecerea dintr-o proprietate în alta presupune și transferul datoriei”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

Conform legii, familiile care au venituri peste salariul mediu pe economie trebuie să restituie, în rate egale, contravaloarea lucrărilor în termen de 25 de ani de la recepția lor. Orice întâziere la plată va atrage după sine și aplicarea de majorări. O situație specială o reprezintă familiile care nu au venituri. În acest caz, Consiliul Local, la cererea proprietarului, îl poate despăgubi cu valoarea locuinţei, asigurându-i totodată calitatea de chiriaş în spaţiul deţinut.

Datornicii nu se mută

O altă problemă, ce atârnă deasupra proprietarilor apartamentelor blocului cu bulină, este faptul că unii au datorii la întreținere și, până la achitarea lor, nu-și vor primi cheile de la proprietăți. De fapt, în fostul bloc NATO, unde locuiește marea majoritate a proprietarilor blocului cu bulină, stau și câțiva tineri. Și aceste familii au datorii și riscă să fie evacuate. “În acest bloc ANL nu mai există contor de gaz din cauza datoriilor acumulate. Pe lângă datoriile acumulate de proprietari, mai aveau 2-3 rău platnici care nu fac obiectul blocului cu bulină. Noi am mai făcut de aici o evacuare. Nu poți sta într-o locuință și să acumulezi datorii de 100 milioane la întreținere, iar vecinii să suporte deranjul. Este vina mea, pentru că am încercat cu vorba bună, dar de fapt datoriile au crescut. Legea trebuie aplicată la rece, altfel suferă mai mulți din jur”, a precizat edilul.

În mod normal, odată cu redarea în folosință a blocului cu bulină, apartamentele rămase libere în fostul bloc NATO din Aleea Tudor Vladimirescu vor fi date cu chirie tinerilor care au depus o solicitare pentru o locuință ANL. Pe lista celor care așteaptă o locuință de la stat se numără 123 de romașcani, dar maxim 40 vor primi un apartament.

Claudia MATEI

Articolul precedentTămășeni: Asfalt spre Luțca
Articolul următorLa Galeriile “Lascăr Vorel”: Expoziţie Gheorghe Cuciureanu