Aflat în executarea unei pedepse de 15 ani de închisoare, după ce-a comandat amplasarea unei bombe sub mașina lui Bogdan Mararu, Dumitru Ioan Mironescu se bate în instanță pentru drepturile lui de cetățean. Pe rolul Judecătoriei Iași figurează nu mai puțin de 52 de dosare, în care Puiu Mironescu – așa cum îi spun cunoscuții -, are calitatea de petent sau contestator.

Una din cauze privește dreptul lui de vot la alegerile parlamentare din 2016, care i-a fost restricționat. Judecătoria Iași i-a respins acțiunea ca neîntemeiată și Mironescu s-a adresat Curții Europene a Drepturilor Omului, reclamând Decizia nr. 72/2016 emisă de Biroul Electoral Central, care prevedea că deținuții ar putea vota doar dacă execută pedeapsa într-o închisoare situată în aceeași circumscripție cu reședința lor obișnuită.

Lui Puiu Mironescu nu i-a fost limitat în niciun fel dreptul la vot prin hotărârea judecătorească de condamnare la 15 ani de închisoare, așa încât s-a considerat îndreptățit să-și exercite acest drept. Faptul că era în detenție la Iași și ar fi trebuit să voteze parlamentarii de Neamț nu i se poate imputa. Prin urmare, CEDO trebuie să stabilească dacă a avut loc o ”încălcare a dreptului reclamantului de a vota în alegeri libere care asigură exprimarea liberă a opiniei poporului în alegerea legiuitorului”.

În situația în care se va stabili că Mironescu a fost lezat în dreptul lui de cetățean, CEDO va stabili și despăgubirile de rigoare. Dar până să afle hotărârea CEDO, Mironescu a depus o cerere de liberare condiționată, al cărei prim termen de judecare va fi în ziua de 12 februarie 2019. (C.M.)