• Partidul Social Democrat a pus la punct strategia cu 4 direcții pentru dezvoltarea sustenabilă a României, în perioada 2021-2024: educație și cercetare, modernizare locală și regională, combaterea pandemiei și sănătate

PSD, pregătit pentru o guvernare de succes, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMembrii Partidului Social Democrat au pus la punct un plan cu 4 direcții pe baza cărora vor dezvoltarea sustenabilă a României, în perioada 2021-2024. Programul respectiv a fost elaborat de către cei mai buni specialiști din țară, experți în domeniile vizate: dezvoltare locală și regională, educație și cercetare, sănătate și, nu în ultimul rând, combaterea pandemiei Covid-19.

Dezvoltarea locală și regională, punctul forte al PSD

Social-democrații au susținut mereu toate categoriile sociale, dar în special pe cele care au nevoie de sprijin real, de ajutor, iar acest lucru s-a văzut de fiecare dată când PSD a fost la guvernare. Și susținerea mediului rural, a agricultorilor, a fost în agenda partidului, având în vedere importanța producătorilor agricoli pentru țară, dar și nevoia de a crește nivelul de trai în satele românești.

Pe baza strategiei care vizează «O României dezvoltată pentru toți românii», se dorește ca fiecare cetățean, indiferent de regiunea în care trăiește, să ajungă în cel mult 2 ore la un aeroport și în maximum 1 oră să aibă intrare pe autostradă. De asemenea, se consideră absolut necesare în fiecare localitate serviciile de apă, canal, gaze, acces la educație, sănătate, cultură, sport și divertisment. Pentru a se asigura toate aceste facilități pe întreg teritoriul României, se apreciază un necesar de 35 miliarde de euro, bani de la bugetul național și fonduri europene.

PSD mizează pe faptul că autoritățile locale vor deveni actori esențiali în atragerea de fonduri și tocmai de aceea anunță debirocratizarea procedurilor. De asemenea, Programul Național de Dezvoltare Locală, Compania Națională de Investiții, Agenția Națională pentru Locuințe și Cadastru devin programe suport pentru proiectele pe fonduri europene. În strategia de dezvoltare locală este prevăzută și înființarea Registrului Național al Investițiilor Publice, astfel încât fiecare cetățean să poată urmări etapele derulării proiectelor din localitatea sa“, a declarat Cătălin Zamfira, candidat PSD Neamț la Camera Deputaților.

Cu un buget de 3 miliarde de euro pe an – fonduri europene prin Planul de redresare și reziliență/ Trezorerie – românilor li se va asigura dreptul la un sistem medical de calitate (înființarea de dispensare medicale rurale, centre medicale de permanență), educație (școli, grădinițe și creșe), acces la servicii publice (alimentare cu gaze, apă, canalizare, energie termică și electrică), iluminat public, dezvoltarea infrastructurii rutiere (modernizare/ reabilitare drumuri comunale, județene, străzi, zone pietonale, poduri, pasaje, piste de biciclete), cultură (cămine culturale), culte (reabilitare lăcașuri de cult), sport (construcție/ modernizare baze sportive pentru sport de masă și performanță), locuințe (locuințe sociale, pentru tineri, de serviciu pentru specialiști).

Conform strategiei de dezvoltare a PSD, 100 de orașe din țară vor deveni „competitive“. Astfel, se va moderniza sistemul de transport public, se vor face investiții în educație și sănătate, dar și în infrastructura de afaceri. Alt aspect avut în vedere se referă la reabilitarea sistemelor de termoficare. Regenerarea urbană se va realiza printr-un parteneriat administrație publică – mediul de afaceri și prin birouri „one shop“ pentru atragerea de investiții.

Prin programul de regenerare locală se vor reabilita zonele istorice și de interes cultural și local, parcuri și grădini.

„România tradițiilor și spiritului românesc“ este programul de valorificare a patrimoniului natural și cultural: cetăți antice/ medievale, castele, conace, case memoriale, monumente și clădiri istorice, dar și de atragere de investiții în mobilitate de acces în zonele de interes, asigurându-se căi de acces, conexiune la utilități, locuri de parcare, etc.

O componentă aparte a programului o reprezintă dezvoltarea pe regiuni, cu accent pe atribuțiile consiliilor județene și ale asociațiilor pentru dezvoltare intracomunitară, care vor fi responsabile de realizarea de investiții în rețele inteligente în alimentarea cu apă, extindere sau reabilitare ca parte a rețelelor regionale dar și în investiții în sisteme inteligente alternative de management ape uzate menajere pentru aglomerările sub 2.000 de locuitori.

Prin aceeași strategie, PSD militează pentru un mediu mai curat, urmărind stoparea poluării prin investiții în situri poluate, depozite de deșeuri și platforme industriale, pentru a sprijini tranziția către o economie cu emisii zero de carbon.

Suntem pregătiți pentru o guvernare eficientă, bazată pe nevoile cetățeanului, ale țării, cu o perspectivă care să ducă România acolo unde îi este locul, în fruntea țărilor europene. Nu este simplu, având în vedere că în prezent țara este aruncată în haos de către liberali, dar avem capacitatea de a readuce țara pe drumul cel bun“, a mai declarat Cătălin Zamfira.

Articolul precedentUșoară scădere a ratei Covid în Neamț. Sunt 10.260 cazuri noi și 123 decese în țară
Articolul următorACTUALIZARE: Un bătrân plecat după ghebe este căutat în pădure de salvatori
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.