0:00

Pruteanu, ANI și Consiliul Județean, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Epopeea lui Vasile Pruteanu în Consiliul Județean Neamț pare să se apropie de final, dacă ar fi să ne luăm după tonul ultimativ al unui comunicat al Agenției Naționale de Integritate. Instituția respectivă  publică o listă cu mai mulți aleși locali, printre care și Vasile Pruteanu, fost președinte al Consiliului Județean Neamț, omul PSD-ului în campania de la alegerile județene și al lui Gheorghe Ștefan în campaniile trecute. ANI se plânge că a ”solicitat instituțiilor prefectului și președinților de consilii județene/locale aplicarea sancțiunilor disciplinare de revocare din funcții, ca urmare a deciziilor definitive și irevocabile emise de Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul mai multor aleși locali pentru care Agenția a constatat starea de incompatibilitate. Solicitarea se bazează pe faptul că mai multe autorități locale refuză în mod nejustificat destituirea din funcții a persoanelor care se fac vinovate de încălcarea regimului juridic privind incompatibilitățile sau conflictul de interese”.

În cazul nostru, trebuie să facem două prezicări. Prima că nimeni nu ne poate convinge că nu este vorba de conflict de interese în cazul Pruteanu. A doua, că ANI are probleme în ultima perioadă în ceea ce privește județul Neamț. După chixul cu consilierul local Valeriu Andrița, pare să mai dea unul în privința lui Pruteanu.

Potrivit celor scrise de ANI, instituția care nu ar vrea să pună în aplicare decizia respectivă este Consiliul Județean Neamț, lucru infirmat de Daniela Soroceanu, secretarul județului: ”Cu privire la afirmaţia din comunicatul Agenţiei Naţionale de Integritate potrivit căreia Consiliul Judeţean Neamţ «refuză în mod nejustificat destituirea din funcţii a persoanelor care se fac vinovate de încălcarea regimului juridic privind incompatibilitățile sau conflictul de interese», apreciem că aceasta este cel puţin prematură, întrucât acest lucru nu poate fi probat. Ca dovadă a interesului nostru major pentru această problemă stă corespondenţa purtată cu Agenţia Naţională de Integritate, în tot acest interval de referinţă de la comunicarea raportului de evaluare rămas definitiv în urma deciziei nr. 7567/2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (9.05.2014) şi până la data ultimului răspuns primit de la această instituţie (8.08.2014). Corespondenţa a avut drept scop clarificarea unor neclarităţi ce pot fi imputabile, eventual,  Agenţiei Naţionale de Integritate, dar şi a unor aspecte de ordin procedural, menite, în final, să conducă la adoptarea unui act administrativ cu respectarea strictă a prevederilor legale în materie”.

Discuția cu secretarul județului a mai scos la iveală câteva lucruri noi:

”Agenția Națională de Integritate a întocmit 2 rapoarte de evaluare. Unul prin care s-a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese și fals în declarații, transmis Comisiei de disciplină de la nivelul Consiliului Județean Neamț, Instituției Prefectului – Județul Neamț și Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău (care a decis neînceperea urmăririi penale în raport de săvârșirea infracțiunii de conflict de interese iar Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț, către care s-a declinat competența de soluționare a cercetării săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, a decis scoaterea de sub urmărire penală). Al doilea, prin care la data de 16.09.2013 s-a dispus clasarea privind regimul juridic al incompatibilităților.”

Practic, aflăm că  Vasile Pruteanu pe plan penal n-are nici o problemă și că în picioare a rămas doar decizia ANI confirmată la Înalta Curte, lucru pe  care îl susţine și Vasile Pruteanu în comunicatul trimis presei în cursul zilei de ieri.

În condițiile în care Pruteanu a fost președinte al CJ Neamţ și acum este consilier judeţean, mai rămâne de văzut cine poate acum să dea o decizie de demiterea a sa din funcție. (V. BĂLĂNESCU)

Comunicat de presa Vasile Pruteanu

“Comunicatul de presa emis recent de ANI nu cred că este corect, deoarece în actele oficiale comunicate mie se menționează clar că nu am fost găsit incompatibil și nici în conflict de interese.

Aceste aspecte sunt demonstrate cu acte emise tocmai de Agenția Națională de Integritate, de Parchetul de pe lânga Tribunalul Neamț și a Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Bacău, instituțiile care au anchetat și decis în aceasta spetă.

Având în vedere faptul că la finalul anului 2013, la Înalta Curte de Casație și Justiție s-a respins «exceptia inadmisibilității» solicitată de Vasile Pruteanu, în contradictoriu cu Agenția Naționala de Integritate a creat confuzie și a determinat pe o parte a presei locale din Neamţ să titreze că fostul președinte a fost declarat incompatibil sau în conflict de interese.

În prima fază, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, instituția care a cercetat posibilele stări de incompatibilitate și de conflict de interese, la sesizarea A.N.I., cu privire la Vasile Pruteanu (dosar nr. 1099/P/2011), a dispus neînceperea urmăririi penale pentru cele două fapte. Procurorii au decis disjungerea cauzei și declinarea acesteia în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, pentru continuarea cercetărilor privind infracțiunile de de fals în declaraţii și abuz în serviciu contra intereselor publice.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ a emis, pe data de 29 noiembrie 2013 rezoluţia în dosarul penal nr. 648/P/2013, în care era cercetat Vasile Pruteanu pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Procurorii au constatat că referatul 701066/16.12.2013, întocmit de Serviciul Investigaţii criminale a I.P.J. Neamţ, s-a propus scoaterea de sub urmărire penală a celui cercetat.

Şi procurorii nemţeni au decis să dispună neînceperea urmăririi penale pentru faptele menţionate.

Mai mult, în raportul de evaluare întocmit de Agenţia Naţională de Integritate (nr. 39102/G/II/16.09.2013) s-au emis următoarele concluzii: «În urma finalizării în lucrarea privind pe Vasile Pruteanu, având funcţia de Preşedinte al Consiliului Judeţean Neamt, nu au fost identificate elemente de încălcare a legislaţiei privind regimul incompatibilităţilor».

Drept urmare s-a dispus clasarea lucrării nr. 110098/A/II/06.10.2011 privind pe Pruteanu Vasile şi comunicarea raportului persoanei vizate.

«La finalul anului 2013 s-au încheiat toate cercetările împotriva mea pentru presupusele fapte de incompatibilitate şi conflict de interese. În acest moment, am toate deciziile necesare pentru a demonstra că acţiunile declanşate atunci au fost influenţate de alte interese decât cele în interesul respectării legilor in vigoare. Comunicatul de presă emis recent de ANI conţine inadvertenţe care vor fi lămurite în perioada imediat următoare. Tuturor celor care doresc să aiba acces la actele oficiale sunt dispus a le oferi fotocopii», a declarat Vasile Pruteanu. Vasile Pruteanu”

Articolul precedentGES: 16 miliarde pentru Baza Hipică
Articolul următorNimic despre PNL, mai mult despre tâlharii minori

1 COMENTARIU

  1. D-le Pruteanu , dar cand din banii Consiliului judetean alocati pentru medicamentele celor oropsiti au fost trecuti prin firma ficei dumitale, erau c o m p a t i b i l i ????????????????????????????????

Comentariile sunt închise.