• „E o formă de propovăduire… Nu e cu bani, căci, așa cum scrie în Biblie: «În dar ați luat, în dar să dați.»”, a spus un adept al cultului «Martorii lui Iehova»
  •  „E o formă de prozelitism, sunt în căutare de noi adepți…”, a spus pr. Valentin Tofan,
    protopop de Piatra Neamț

„Vă putem ajuta cu ceva?”, „Avem o carte gratuită pentru dumnea-voastră, care vi s-ar potrivi…”. Așa am fost întâmpinați, miercuri, într-una din intersecțiile din Piatra Neamț. Oamenii care ne-au spus că sunt din cultul „Martorii lui Iehova” și-au instalat două standere vizavi de Spitalul Județean.

O femeie, fără a întreba ce se întâmplă, se oprește doi metri mai încolo și începe să se închine. Bate două metanii și pleacă. Oamenii, fără a fi insistenți și fără a opri trecătorii și-au expus mai multe cărți… Am vrut să aflăm cât costă și cine le vinde.

„Sunt gratuite. Fondurile sunt din donațiile credincioșilor. Nu sunt cărți care impun un punct de vedere. Ele tratează anumite subiecte de interes pentru cei care sunt în căutarea unui răspuns. E o formă de propovăduire pe care noi o practicăm, nu numai aici, local, ci în toată țara”, a spus un adept al cultului «Martorii lui Iehova». Un formă de propovăduire pe care reprezentantul Proto-popiatului Piatra Neamț nu o condamnă, dar nici nu o vede cu ochi buni.

„E o formă de prozelitism, sunt în căutare de noi adepți. Noi propovăduim în Biserică. Credincioșii ne pot găsi la Sf. Maslu, la Vecernie și pot sta de vorbă cu preoții. Nu mi se pare tocmai un lucru firesc în peisajul bise-ricesc”, a spus pr. Valentin Tofan, protopopul de Piatra Neamț. Aceeași oameni care propovăduiau au spus că inițiativa lor a venit într-un context în care oamenii sunt mai comozi și au nevoie ca cineva să vină în întâmpinarea lor. Chiar și pe stradă. Poliția Locală nu are nimic împotriva fondului, dar forma în care este „ambalat” cuvântul propovăduit nu o consideră legală.

„Nu au voie să vândă pe stradă, iar amplasarea standerelor fără autorizație este ilegală”, a declarat Cristian Vornicu, șeful Poliției Locale Piatra Neamț. Poliția nu i-a găsit pe cei doi propovăduitori, chiar dacă aceștia ne-au mai precizat că intenționează să-și stabilească niște puncte fixe, unde cei interesați să-i găsească în fiecare zi.

Marian TEODOROF