0:00

Protestul Comunelor la adresa lui Ponta: Primarii nemţeni aprobă, dar nu semnează, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Asociaţia Comunelor din România (ACoR) a realizat cel mai dur rechizitoriu împotriva guvernării Ponta, concluzia fiind că, după 15 luni de guvernare, “deziluzia este generală”. Cei din ACoR au adoptat un document intitulat “Protest faţă de măsurile luate de Guvernul României împotriva colectivităţilor locale”, în care critică dur mai multe Ordonanţe de Urgenţă, inclusiv nerezolvarea problemei incompatibilităţilor. Marţi după amiază, reprezentanţii ACoR au venit să depună Protestul la Guvern şi s-au întâlnit cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe. Cei din ACor, asociaţie din care fac parte peste 2.800 de primari de comune, în cea mai mare parte de la PSD şi PNL, ameninţă că, dacă solicitărilor nu vor fi rezolvate urgent, vor recurge şi la alte forme de protest. Printre acestea, “neimplicarea pentru mobilizarea cetăţenilor cu drept de vot la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei, dar şi la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale”.

 “Mie personal îmi vine să plec”

 Primarii din Neamț susţin protestul depus la Guvern chiar dacă nu l-au semnat.

”Noi susținem forma de protest a colegilor noștri, dar nu știm și în ce măsura se va materializa sau dacă va avea vreun ecou. Vom vedea, deocamdată nu știm, Guvernul promite și atât. Nu mă pot pronunța. De exemplu, chestia cu insolvența e o prostie. De ce să nu ne desființeze din timp și gata. Eu am foarte multe probleme, iar cea mai mare este lipsa banilor. Am sperat la o rectificare, care ni s-a promis și care nu s-a materializat. Eu sper să fie mai bine… dar nu știu când”, a spus Iuliu Savin, primar al comunei Ghindăoani.

”Nu, noi nu am semnat protestul pentru că nu am ajuns în posesia lui însă îl susțin, mai ales că eu sunt cel mai vechi primar din județul Neamț. Să vedem ce se va întâmpla”, a declarat Doinel Grumezescu, primar al comunei Bozieni.

”Eu m-am debarasat de ei toți. Am rămas ai nimănui, ei centrează, ei dau cu capul. Nu avem bani și stăm degeaba. Mie personal îmi vine să plec, nu pot face nimic din ceea ce le-am promis oamenilor. Nici acum nu am recuperate banii de la calamitățile din 2010. Așa că…cum ai un ban trebuie să plătești datorii, cu bugetul local abia supraviețuim. Nu mai există nici un român adevărat în țara asta, iar noi suntem ai nimănui”, povestea, plin de năduf, Anton Covasan primarul Dămucului.

”Eu unul nu am venit în primărie pentru salariu. Trebuie să facem ceva pentru binele comunității. Problema banilor e valabilă în toată țara și nu se poate face mai nimic din lipsa banilor. Trebuie să muncim și atât. Dacă stăm cu mâna în sân nu ne dă nimeni nimic. Vom vedea ce se va întâmpla cu acest protest”, a spus Ioan Filip, primarul de Zănești.

Banii către teritoriu

Prima problemă abordată în petiția depusă la Guvern este cea care privește ”banii către teritoriu”. Primarii de comune se plâng că prin Ordonanţa Guvernului 8/2013 privind „impozitul pe veniturile din activităţi agricole” se prevede că „impozitul se virează la bugetul de stat şi din acesta nu se distribuie cote defalcate către bugetele locale”. Mai mult, primarii de comune protestează la Guvern că, deşi ei încasează impozitele şi riscă să fie percepuţi de cetăţeni drept „încasatori de biruri”, nu primesc şi bani înapoi pentru investiţii. Primarii  cer ca aceste impozite să fie încasate și să „constituie integral venituri proprii ale bugetelor locale”. Un alt punct negru de pe lista cu revendicări este Ordonanţa de Urgenţă 34/2013 privind organizarea şi administrarea pajiştilor permanente, considerată „aberantă şi ilogică”.

Insolvenţa numai la nivel local?

Asociaţia Comunelor din România mai acuză Guvernul că prin Ordonanţa de Urgenţă 46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale este lovită toată administraţia publică locală, cu precădere  comunele. “De ce criza şi insolvenţa se aplică numai instituţiilor publice locale, iar cele centrale sunt exonerate de această procedură?! ESTE MULT PREA EVIDENTĂ ŢINTA GUVERNANŢILOR! Să arate opiniei publice că tot răul în România pleacă de la primari, acoperind în acest fel pe cei incapabili de a administra treburile publice în interesul cetăţenilor şi care sunt plătiţi, unii chiar regeşte, din aceeaşi bani publici!”, se precizează în Protestul primarilor. În vizorul Asociaţiei Comunelor a intrat şi Ordonanţa de urgenţă nr. 77/2013 privind reducerea cheltuielilor în administraţia locală. “Se accentuează decalajul dintre comune şi oraşe, într-un dispreţ total faţă de locuitorii şi autorităţile administraţiei publice locale ale comunelor, deşi s-a promis, la fiecare întâlnire cu decidenţii din administraţia publică centrală, că această formă de discriminare va fi eliminată. Iată o formă la fel de ABERANTĂ şi ILOGICĂ în ceea ce priveşte viziunea asupra capacităţii administrative a comunelor României, CONDAMNATE LA SUBDEZVOLTARE PRIN LEGE!”, susţin cei din Asociaţia Comunelor.

 Protestul Comunelor la adresa lui Ponta: Primarii nemţeni aprobă, dar nu semnează, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Irina CĂLIN

Articolul precedent23 august 1944 – Ion Antonescu: Însemnări din celulă
Articolul următorGarcia revine în septembrie

1 COMENTARIU

  1. Dar unii primari stiu ei de ce se plang, cum isi vor mai trage SPAGA din fondurile europene? sau din anumite lucrari care le fac de a moaca asa ca sa spuna ca au facut si ei ceva , trebuie sa fie fffff bine monitorizati ce fac cu banii nostri.

Comentariile sunt închise.