ACTUALIZARE: Cei peste 700 de membri ai Federației Naționale a Sindicatelor din Administrația Locală, care au protestat miercuri, 20 mai, de la ora 11:00, în fața sediului Guvernului, au încheiat la ora 13,00 acțiunea revendicativă, fără să se înregistreze niciun fel de incidente, relatează Agerpres.
Sindicaliștii au ieșit în stradă pentru a cere majorarea cu 10% a fondului de salarii alocat administrației publice, dar și aplicarea dispozițiilor Legii nr. 71/2015 pentru toți funcționarii publici, indiferent de instituția în care lucrează.
“Dorim să fie înlăturate diferențele apărute în salarizarea funcționarilor publici care ocupă funcții publice de același nivel. Suntem foarte nemulțumiți de nivelul salariilor din administrație și de aceea am fi dorit să participăm la negocieri cu reprezentanții Executivului. Din păcate, pe parcursul acțiunii de protest nu am fost primiți la discuții, singurul lucru care ni s-a permis fiind depunerea unei liste de revendicări la Registratura Guvernului. Intenționăm ca pe 27 mai și pe 17 iunie să ieșim din nou în stradă, acțiunea de luna viitoare urmând să reunească toate cele patru federații sindicale din administrația publică. Este posibil ca în luna iunie să declanșăm greva generală, dacă revendicările noastre nu vor fi soluționate până atunci”, a declarat președintele Confederației Sindicale Sed Lex, Vasile Marica.
Potrivit acestuia, declanșarea grevei generale va presupune închiderea totală a peste 80% din instituțiile publice (ZCH NEWS).
ŞTIRE INIŢIALĂ: Acțiunea de protest organizată de Federația Națională a Sindicatelor din Administrația Locală, în data de 20 mai 2015, în fata Guvernului României, între orele 11.00 – 13.00, unde vor participa 1.000 de protestatari, va fi susținută de 75.000 membri de sindicat la nivel național.
La nivel național, în semn de susținere a acțiunii din fața Guvernului României, membrii de sindicat vor purta o banderolă albă pe braț.
Această acțiune va fi urmată de ample miscari greviste la nivel național, pentru a susține:
Acordarea unei creșteri de 10% la fondul de salarii alocat administrației publice, din care un procent de peste 60% să fie alocat administrației publice locale, care are veniturile cele mai mici din economie (1080 lei salariul mediu net lunar)
Aplicarea dispozitiilor Legii nr. 71/2015 pentru toti functionarii publici, indiferent de institutia in care lucreaza, respectuv inlaturarea diferentelor aparute in salarizarea functionarilor publici care ocupa functii publice de acelasi nivel si acordarea sporului de 75% pentru orele lucrate in zilele nelucratoare
În prezent, Legea nr. 71/2015 este aplicabilă doar funcționarilor din Parlamentul României, Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței, Agenția Națională de Administrare Fiscală – numai Directia Antifrauda.
Următoarea acțiune de protest este programată pentru luna iunie când vom declanșa greva generală, urmând ca data să fie comunicată în timp util, astfel încât cetățenii să fie informați cu privire la programul acțiunilor greviste, care presupune închiderea totală a peste 80% din instituțiile publice.