dgaspc 02Numărul cazurilor de abuz asupra copiilor, semnalat Direcției de Asistență Socială și Protecție a Copilului Neamț, a înregistrat o ușoară scădere în ultimele luni, se precizează într-un comunicat de presă.

“Potrivit datelor statistice centralizate de Serviciul de Prevenire și Intervenție Rapidă în Cazuri de Abuz, Neglijare, Exploatare din cadrul DGASPC, în luna septembrie au fost instrumentate 60 de cazuri de abuz asupra copiilor, dintre care 27 s-au înregistrat în mediul urban iar 33 în rural. Din punct de vedere al formei de maltratare la care au fost supuși copiii, predomină cazurile de neglijare, fiind 29 de astfel de situații – 11 în urban și 18 în rural. Au fost înregistrate 12 cazuri de abuz emoțional, 6 cazuri de comportament delincvent, două cazuri de abuz sexual (ambele în mediul rural) și 2 cazuri de abuz fizic. De asemenea, s-a raportat dispariția a 9 copii, dintre care 6 au fost din mediul urban, iar 3 din mediul rural”, se menţionează în comunicatul citat.

Specialiștii Serviciului Abuz au propus două măsuri de protecție specială. A fost vorba despre plasamentul în regim de urgență în cadrul unui serviciu de tip rezidențial din subordinea DGASPC pentru o adolescentă abuzată sexual și plasamentul la un asistent maternal profesionist din rețeaua Direcției pentru un copil ale cărui nevoi de dezvoltare erau neglijate. În toate cazurile instrumentate în luna septembrie s-a oferit de către specialiștii DGASPC în colaborare cu autoritățile locale asistență, sprijin și consiliere atât în mediul proxim al copiilor cât și la sediul DGASPC.

În luna august 2015 au fost instrumentate 65 de cazuri de abuz, iar în iulie au fost 70 de astfel de situații. În total, de la începutul acestui an și pînă la data de 30 septembrie s-au consemnat 517 cazuri de maltratare a copiilor. S-a constatat însă și o implicare mai mare a populației, fiind semnalate pe toate căile (în scris, telefonic, pe e-mail sau direct) mult mai des astfel de cazuri de abuz de la diverse categorii de persoane, ceea ce denotă o preocupare mai intensă pentru siguranța celor mici.

„Din păcate numărul cazurilor de abuz este, în continuare, mult prea mare, semn că societatea încă nu este pregătită să-i trateze pe cei mici cu respectul și cu dragostea de care au nevoie. Îmbucurător este însă că tot mai multe persoane sunt interesate să prevină astfel de situații, fapt demonstrat de creșterea numărului de semnalări pe toate căile. Este foarte important ca toți adulții să țină minte că raportând un caz de abuz sau de neglijare suspectate se poate preveni ca un copil să sufere leziuni severe, probleme severe emoționale care pot dura toată viața sau chiar situații tragice ce pot duce la decesul copiilor. Orice persoană care face astfel de raportări beneficiază de confidențialitate dar pot fi făcute sesizări și anonim, toate urmând a fi verificate“, a declarat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț. (ZCH NEWS)

Articolul precedentVrei să ai portofel şi după întâlnirea cu hoţii? Uite ce trebuie să faci!
Articolul următorProfesorii dau trezirea liderilor sindicali pe Facebook!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.