La această oră,  procurorii DIICOT și polițiști de la Combaterea Criminalității Organizate efectuează 23 de percheziții domiciliare în județele Dâmboviţa, Ilfov, Timiş, Sibiu, Vrancea, Argeş şi Vaslui, în cadrul unei acțiuni care vizează ”o grupare infracţională care ar fi acţionat pe teritoriul Germaniei, Marii Britanii şi Irlandei”, după cum informează Poliția Română (comunicatul, aici).

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2013, pe raza județelor Dâmbovița, Argeș și Timiș, s-a constituit un grup infracţional organizat cunoscut cu preocupări infracționale pe linia traficului de persoane, traficului de minori și proxenetismului. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că victimele au fost atrase de stilul de viață opulent al membrilor grupului, fiind racolate prin metoda «lover boy» încă din perioada minoratului, din medii defavorizate, familii cu venituri mici sau dezorganizate”, precizează DIICOT (comunicatul, aici).

Ulterior, persoanele vătămate erau exploatate pe teritoriul României, iar după împlinirea vârstei de 18 ani erau exploatate sexual în țări precum Irlanda, Marea Britanie și Germania. Tinerelor li se promitea faptul că banii obținuți din practicarea prostituției vor fi investiți în case și mașini pe care le vor avea împreună cu partenerii lor de viață, membri ai grupului infracțional organizat, însă de cele mai multe ori aceștia racolau și alte tinere pe care le exploatau sexual pe teritoriul Irlandei sau a altor țări, sub atenta supraveghere a membrilor grupului. Întrucât membrii grupului au evitat să își achiziționeze bunuri în nume personal, de cele mai multe ori aceștia le-au înregistrat în numele tinerelor pe care le exploatau sexual, pentru a le câștiga încrederea. Totuși, în permanență suspecții își exercitau controlul asupra victimelor, în fapt fiind adevărații beneficiari ai bunurilor.

Cercetările efectuate au relevat  faptul că gruparea infracțională era organizată pe  baza principiului subordonării ierarhice, respectiv, doi suspecți, soț și soție, erau liderii segmentului care funcționa în Irlanda, un alt suspect, liderul segmentului care funcționa în Germania, iar un alt membru al grupului își desfășura activitatea pe teritoriul Angliei, acesta din urmă aderând la grupul infracțional organizat la începutul anului 2017, cu intenția de a dezvolta gruparea infracțională pe teritoriul acestui stat. Activitatea infracțională desfășurată în Irlanda, Marea Britanie și Germania era sprijinită prin activități de racolare și exploatare interne de către alţi membri ai grupului”, informează procurorii DIICOT.

La sediul instituției vor fi aduse la audiere 46 de persoane, care, după cum se arată în același comunicat, ”pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de  procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”.

Metoda ”lover boy” este descrisă mai aplicat aici.

(ZCH News)

Articolul precedentNigerianul Micheal Ibe, în pregătiri la CSM Ceahlăul Piatra Neamţ
Articolul următorTuriști deblocați din pădure de jandarmi
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.