Propunere de plafonare a polițelor RCA pe o perioadă de 6 luni, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMinisterul Finanțelor anunță o nouă măsură pentru protejare populației și a mediului de afaceri, printr-un proiect de hotărâre de guvern, elaborat în colaborare cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, care să conducă la limitarea temporară, pentru 6 luni, începând cu data de 1 iunie, a tarifelor de primă de asigurare RCA practicate de asigurători. Măsura este considerată necesară pentru stabilitatea pieței și pentru diminuarea efectelor scumpirii polițelor RCA, ca urmare a ieșirii de pe piață a celui mai mare asigurător în domeniu, City Insurance, pentru care autoritatea în domeniu a cerut falimentul.

„Având în vedere situația dificilă cu care se confruntă milioane de persoane fizice și juridice, din cauza creșterii foarte ridicate a prețurilor la polițele de răspundere civilă auto, am decis, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară și în urma dialogului cu transportatorii și Consiliul Concurenței, promovarea unei hotărâri de guvern pentru stabilirea de tarife de primă maxime, plafonate pentru o perioadă de 6 luni, potrivit art.4 alin.3 din Legea Concurenței nr.21/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Am convingerea că va fi adoptat în regim de urgență de către Guvern, astfel încât efectele să se reflecte rapid în piața de asigurări RCA și să conducă la un nivel sporit de suportabilitate din partea asiguraților” , a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, pe site-ul ministerului.

Prin proiect se propune o diferențiere de calcul a tarifelor pentru persoanele fizice și cele juridice, atât în funcție de diferența de putere de cumpărare între cele două categorii, cât și de factorul de risc al fiecăreia.

„Pentru persoanele fizice, limitarea tarifului maximal este justificată prin plafonarea la nivelul tarifului de referință publicat de către ASF, iar pentru persoanele juridice limitarea la tariful utilizat la încheierea contractelor RCA, prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat, adică tariful de referință publicat de ASF înmulțit cu factorul N. În această situație, asigurații nu vor mai fi nevoiți să apeleze la acest mecanism și își vor putea alege asigurătorul RCA fără întârziere.

Tarifele de primă maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, societățile de asigurare RCA vor aplica clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale. În prezent, 98,5% dintre asigurați se află în clase de bonus și restul în clase de malus.

Această soluție temporară vine în sprijinul tuturor categoriilor de asigurați, va asigura o dispersie a riscurilor la nivelul pieței de asigurări și poate contribui la o mai bună funcționare a acesteia până la momentul la care portofoliul de asigurați ai Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA este preluat de alți asigurători din domeniu”, precizează comunicatul de presă al Ministerului Finanțelor.

Polițele RCA de la City Insurance expiră pe 11 mai

Propunere de plafonare a polițelor RCA pe o perioadă de 6 luni, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAutoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut falimentul societății City Insurance SA, iar pe 9 februarie, Tribunalul București a admis cererea.

Aproximativ 500.000 de români au polițe RCA la această societate și sunt nevoiți acum ca, până la împlinirea celor 90 de zile, adică pe 11 mai, să își facă o altă poliță RCA la un alt asigurator. „Amenda pentru absenţa unei asigurări RCA este cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei. În baza Codului Rutier, Poliţia poate decide, ca măsuri suplimentare, reţinerea certificatului de înmatriculare al maşini sau reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare”, avertizează ASF.

ASF atrage atenția că „Deschiderea procedurii de faliment își produce efectele atat în cadrul procedurii de faliment a societății de asigurare cât și cu privire la desfășurarea activității Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA). (…)

De asemenea, de la data deschiderea procedurii falimentului, în cazul Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA., începe să se calculeze termenul limită/maxim, de 90 de zile, pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună-anexa 7, prevedere menționată în Art 12 alin(1) din Legea 213/2015 actualizată.

Hotărârea din data de 09.02.2022 nu modifică activitatea de primire și procesare a Cererilor de plată (Anexele 9/10).

Potențialii creditori de asigurări ai Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA.  pot depune, atât electronic cât și prin poștă, cereri de plată (Anexa 9/10) sau cereri de deschidere dosare de daună (Anexa 7). Formularele sunt disponibile online aici„.

Angela Croitoru

Articolul precedentL3 CSM Ceahlăul a obţinut 3 puncte la Paşcani
Articolul următorFOTO. Prietenii pompierilor s-au reîntâlnit pe Stadionul Ceahlăul din municipiul Piatra-Neamț 
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.