Legislația din România stabilește pentru proprietarii de câini – rasă comună sau metiși – câteva obligații, începând de la sterilizarea acestora, până la înregistrarea lor, care neglijate pot atrage amenzi de până la 10.000 de lei.

Cei mai mulți dintre deținătorii de câini, mai ales din mediul rural, nu cunosc aceste prevederi legale, dar, după cum știți, necunoașterea legii nu te absolvă de vină.

Sterilizarea câinilor, o cerință legală obligatorie

OUG nr. 155/2001 este cea care stabilește obligativitatea sterilizării, nu numai a câinilor maturi, ci și a puilor. Mai întâi trebuie să știți că obligația nu este impusă și celor care au câini de rasă, ci numai deținătorilor de câini metiși sau de rasă comună. Potrivit definiției, metișii sunt câinii rezultați din încrucișarea a două rase diferite, în timp ce rasa comună este considerată rezultatul a mai multor încrucișări, cu alte cuvinte vorbim despre câinii care nu pot fi asimilați unei rase omologate. Puii acestei categorii de câini trebuie și ei sterilizați, femelele la vârsta de 4-6 luni, iar masculii la 6-8 luni.

Sterilizarea poate fi făcută, pe lângă cea pe cale chirurgicală, realizată de un medic veterinar, și chimic, dar tot de un specialist, cu produse omologate în Uniunea Europeană.
Nerespectarea acestei obligații poate aduce stăpânilor amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.haită de câini la soare

Procedura de microcipare și înregistrare a câinilor

Proprietarii sau deținătorii temporari ai unor câini mai au și alte obligații, precum cea de înregistrare în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân și să-i microcipeze la veterinar. Microcipul este un mijloc de identificare electronic (de mici dimensiuni), care se implantează sub pielea animalului, în dreptul omoplaților, și care conține un număr unic criptat sub forma unui cod de bare ce poate fi citit cu ajutorul unui dispozitiv electronic.
Numărul microcipului este trecut de medicii veterinari, obligatoriu, în carnetul de sănătate al câinelui și în pașaportul câinelui, după caz. Deținătorii de câini sunt obligați ca la ieșirea cu ei în spațiile publice să aibă asupra lor carnetul de sănătate al acestora.
Excepțiile de la sterilizare trebuie și ele motivate medical în carnetul de sănătate al animalului.
Amenzile pentru neînregistrarea câinilor este cuprinsă între 2.000 și 5.000 de lei.

Campanie de sterilizare gratuită în Neamț

Pe fondul acestor riscuri financiare, campania organizată de Compartimentul Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Neamț, pentru sterilizarea gratuită a câinilor din Neamț este binevenită. Campania se va desfășura astfel:

– în perioada 𝟏𝟓𝟏𝟖 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒 𝐥𝐚 𝐑𝐨𝐳𝐧𝐨𝐯 (în clădirea școlii profesionale);

– în perioada 𝟐𝟎𝟐𝟑 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐚 𝐇𝐨𝐫𝐢𝐚 (la Baza sportivă);

– în perioada 𝟏𝟐𝟏𝟓 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐚 𝐑𝐚̆𝐮𝐜𝐞𝐬̦𝐭𝐢 (în locația de lângă primărie).

Programările se fac la numărul de telefon 𝟎𝟕𝟐𝟐.𝟏𝟓𝟑.𝟐𝟑𝟐, 𝐝𝐞 𝐥𝐮𝐧𝐢 𝐩𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐯𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝐢̂𝐧 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐨𝐫𝐚𝐫 𝟎𝟗.𝟎𝟎𝟏𝟔.𝟎𝟎.Campanie de sterilizare gratuită în Neamț

Potrivit legislației în vigoare, deținătorii de câini de rasă comună au obligația să îi identifice cu microcip și să îi sterilizeze. Nerespectarea acestor prevederi legale poate fi sancționată cu amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei.

În urma programării telefonice și a stabilirii datei și locației, pentru a beneficia de sterilizare gratuită, animalul nu trebuie hrănit cu 12 ore înainte de intervenția chirurgicală; vârsta minimă pentru sterilizarea canină este de 6 luni la femele și 8 luni la masculi”, anunță compartimentul CJ Neamț.

Angela Croitoru
Foto: Facebook/ Consiliul Județean Neamț

Articolul precedentAccident mortal la Poiana Largului
Articolul următorAccident la Pipirig