OLYMPUS DIGITAL CAMERA

* ”Evident, împotriva interesului național”, a subliniat candidatul PMP la prezidențiale

Aflat în turneu electoral dată fiind postura sa de candidat la prezidențiale din partea PMP, Cristian Diaconescu a vorbit cam 20 de minute, fără a pleda cauza sa, a partidului, a dreptei, ci fiind mai degrabă preocupat să lanseze acuze mai mult sau mai puțin voalate la adresa foștilor săi colegi, atât din PSD, cât și din segmentul de dreaptă politică. A accentuat cât a putut importanța sprijinului european pentru România, necesitatea statului de drept și a unor instituții funcționale ale României, apoi a făcut pronosticuri. Nu previziuni sau prognoze, ci pronosticuri

Desigur, în calitatea sa de candidat la Președinție, vrea să se vadă cu cât mai mulți români, ceea ce este ”o experiență importantă pentru un politician” câtă vreme știe și ce să facă mai apoi cu ea.

A dat asigurări că ”în ce privește PMP, ne vom duce până la capăt în această campanie”, chiar dacă ”acum este suferință pe partea dreaptă”, pentru că lipsește ”un proiect de țară față de care electoratul, cetățenii să-și exprime atașamentul”. ”Se încearcă mișcări de imagine, dar e foarte multă confuzie”, a spus Cristian Diaconescu, adăugând că, deși se așteaptă ”o armonizare a partidelor de dreapta ca să oprească tăvălugul” de stânga, acest lucru nu se va întâmpla prea curând. În termeni gravi, a vorbit despre confiscarea României, despre echilibrul democratic care va avea de suferit dacă iese președinte de la PSD, despre interese economice interne și externe care se confruntă azi în România și despre cum ne pasc sisteme mafiote. ”O dezvoltare absolut periculoasă pentru o țară care se îndrepta spre un destin democratic, occidental”.

Dacă Victor Ponta va câștiga alegerile prezidențiale, ”sunt în pericol statul de drept și funcționarea instituțiilor statului”. ”Va plasa România la periferia Europei”, a declarat Diaconescu. Pe de altă parte, Ponta are toate șansele să ajungă președintele României, întrucât dreapta e prea aglomerată ca să poată fi și organizată. Cristian Diaconescu nu vede o unificare a partidelor de dreapta existente acum în România, nu până la primul tur al prezidențialelor, cel puțin.

”În turul II, se va ajunge sigur. Atunci va fi un singur candidat al dreptei, dar am rezerve că întreg electoratul de dreapta îl va vota pe acel candidat numai din dorința de a opri PSD. E posibil așa ceva, dar e posibil și ca oamenii, scârbiți, să nu mai vină la vot (…) Ponta are foarte mari șanse să fie candidatul câștigător, evident împotriva interesului național. Sunt șanse minime să câștige cineva din primul tur, iar ce se va întâmpla în turul II va fi mai clar în septembrie-octombrie”.

Cât despre propria candidatură, Diaconescu a abordat atitudinea de ”eu îmi apăr sărăcia și nevoile și neamul”, declarându-se mulțumit că, pornind de la informațiile pe care le are și de la experiența adunată, poate să vină în fața oamenilor, să le mai transmită câte ceva. (D. OSTAHIE)