”Cestiunea” Pieței Centrale din Piatra Neamț este ”un dezastru” și ”o dramă pentru producători și cei care lucrau acolo”, consideră doi dintre cei care au avut de-a face, la un moment dat, în foarte mare măsură cu activitatatea din cea mai mare piață a Pietrei. Este vorba de Ion Rotaru, fost primar de Piatra Neamț, și Constantin Iacoban, fost director la Urban, societatea municipală care a administrat și administrează piețele municipiului. Acum, fiecare din ei are alte preocupări administrative. Rotaru e primar la Alexandru cel Bun, iar Iacoban e consilier județean, deși, până vara aceasta, nu se despărțise de CMI Urban, fiind membru în Consiliul de Administrație al acesteia. Acum, la 3 luni de la incendiul care a mistuit piața mare, după toate planurile anunțate de oficialii primăriei, cei doi, în bună cunoștință de cauză, spun, la unison, că refacerea pieței e proiect de cursă lungă și în niciun caz nu se va face atât de repede pe cât se dorește.
De la primărie s-a avansat un termen de câteva luni. Ion Rotaru pronostichează mai mult: ”Un an cel puțin, dacă nu chiar un an și jumătate. N-au cum mai devreme”. ”Eu nu vreau să mă pronunț în legătură cu Piața Centrală, aș fi subiectiv. Ceea ce s-a întâmplat la piață este o lovitură, pentru toți cetățenii, nu numai din Piatra Neamț, ci și din comunele învecinate. Este un dezastru. Dar am văzut că se depun eforturi și, cu ajutorul Consiliului Local, al ministerului, al Consiliului Județean, cred că se vor strânge fondurile necesare pentru refacerea ei”, a declarat Rotaru.
Constantin Iacoban s-a declarat, din nou, îngrijorat de aspectul social al dezastrului de la piață. După ce a atras atenția în plenul CJ Neamț asupra necazurilor care-i pasc pe micii producători, care, venind la piață zi de zi cu verdețuri și lactate din gospodăria proprie, își asigură traiul cotidian, Iacoban a reluat tema: ”Din punctul de vedere al aprovizionării, pentru cetățeni nu cred că este o problemă, fiindcă produsele din piață se găsesc și în supermarketuri. Desigur, nu la aceeași calitate. Se scapă însă din vedere că este mai dramatic pentru micii producători. Ce vând ei acolo reprezintă traiul lor pe câteva zile, indiferent că vorbim de bătrâne care vând lapte, ouă, verdețuri sau de oameni care vin cu urzici sau ghebe. Este dramatic. Și pentru producători, și din perspectiva locurilor de muncă, și pentru că foarte multă lume trăia din această activitate”.
Cei doi au subliniat că îngrijorarea lor nu este pentru toți negustorii: ”Vorbim de micii producători, nu de marii evazioniști. Fiindcă nu cei care vând ouă și urzici dărâmă economia”. (D. OSTAHIE)