0:00

Promovarea – un vis îndepărtat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Handbalul feminin rămâne unde este în momentul de față cu finanțarea, adică la limita supraviețuirii. Antrenorul emerit Dan Valentin va trebui să se descurce cu ce are la îndemână, pentru a nu retrograda din Divizia A, așa cum s-a întâmplat în sezonul trecut cu echipa băieților, de care nu s-a ocupat nimeni, deși este echipa municipiului Piatra Neamț.  Doar tinerii entuziaști au evoluat la LPS Piatra Neamț, în tentativa lor de a o ajuta să nu moară. În dulcele stil românesc, politicienii vin la poze alături de tinerii Liceului cu Program Sportiv, atunci când vine vorba de imagine, însă, când faptele trebuie să ia locul declarațiilor, atunci nimeni nu le mai dă de urmă. Rămân antrenorii, care trebuie să se descurce cum și cu ce pot, pentru a face față cheltuielilor impuse de regulament în competiții oficiale. De Ministerul Tineretului și Sportului nu mai vorbim, întrucât este o prezență discretă în viața cotidiană. Pe site-ul ministerului păstorit de Nicolae Bănicioiu, spre exemplu, apare că sediul DTS Neamț este în continuare pe strada Ștefan cel Mare nr.16, deși instituția s-a mutat în sediul Taberelor, pentru că nu mai avea bani să plătească chiria.

 Criterii geografice nerespectate

 Revenind la handbalul feminin, Dan Valentin consideră că seria Diviziei A, din care face parte HCF Piatra Neamț nu prea este alcătuită pe criterii geografice: “Până la Constanța sunt 450 km, la Giurgiu trebuie să mergi cam 400 km, iar la București 360 km. În Seria B, sunt echipele din Târgu Mureș sau Bistrița, până la care am avea de parcurs 250 km. Noi trebuie să facem față cu un lot tânăr, iar dacă ar fi să adun toate fetele împrăștiate prin țară, am fi pe un loc fruntaș în prima ligă”. Revenind la titulatura tehnicianului pietrean, Dan Valentin a izbutit să cucerească titlul de “antrenor emerit” prin muncă. An de an, schimbă ”garnituri” de jucătoare, dar tot se mai găsește cineva care să râvnească la câteva fete din echipa pregătită de el. Este și cazul tehnicianului constănțean Ion Crăciun, cel care a promovat cu Universitatea Neptun, în Liga Națională. Ni s-a făcut o nedreptateîn sezonul trecut . La baraj am fost învinși de Terom Iași, cea care nu s-a mai înscris în prima ligă și apoi am fost invitați noi să ne înscriem, dar după ce ne plecaseră cele mai bune jucătoare. Așa am ajuns să reconstruim echipa și să promovăm de pe primul loc. Nu ascund faptul că-mi doresc vreo trei jucătoare și de la Piatra Neamț. Mă miră faptul că Piatra Neamțul nu mai are o echipă de handbal în prima ligă, după ce ani de-a rândul a dominat întrecerile masculine și feminine. Poate domnul Valentin ne ajută pe noi cu câteva sportive, dacă pe dânsul nu-l ajută nimeni să promoveze, spune Ion Crăciun. Și câtă dreptate are!

 Dan Valentin pe post de ”factotum”

 Faptul că HCF Piatra Neamt există i se datorează, în mare măsură, lui Dan Valentin, pentru că a decis să fie și președinte de club și antrenor și psiholog, uneori chiar și medic al acestei echipe. Dacă cealaltă echipă de handbal feminin din județ, HCM, ce activează la Roman, are un buget asigurat de Consiliul Local, Dan Valentin este nevoit să caute soluții pentru ca echipa să supraviețuiască. Nu poate agreea ideea că handbalul feminin poate muri, așa cum nu a acceptat în 2001 desființarea echipei Relonul Săvineşti, la câteva săptămâni, după ce cucerise bronzul în prima ligă. Câtă vreme are asigurată baza pregătirii cu junioarele, la LPS, crede că e singura șansă pentru fetele iubitoare de handbal să joace din plăcere. De fapt, performanța foarte bună a anilor ‘90 a fost datorată formării unei echipe puternice, bazată pe elemente locale și care era capabilă să învingă în Sala “Ceahlăul” orice forță a handbalului feminin românesc. Acum echipa reprezentativă a municipiului s-a clasat pe un onorant loc 6 al seriei A din Liga a II-a, în sezonul trecut și nimeni nu știe ce se va întâmpla cu ea în cazul în care Dan Valentin nu va mai fi antrenor. „Dacă echipa ar avea susținere morală, administrativă și financiară, am promova repede și ne-am menține fără probleme la nivelul Ligii Naționale. Resursele financiare contează enorm, mai ales că sunt multe jucătoare pietrence care sunt în prima divizie și care ar vrea să revină acasă, la Piatra Neamț“, a precizat Dan Valentin.

 Vis de promovare fără susținere

 Dan Valentin are un temperament vulcanic, este mereu în priză, iar de pe marginea terenului se vede că pasiunea pentru handbal e la fel de puternică, exact ca atunci când a îndrăgit acest sport. S- a văzut și în meciul cu Universitatea Neptun Constanța. A protestat la deciziile discutabile și chiar a intrat pe teren, dând indicații arbitrilor, gest pentru care văzut cartonașul roșu! Acceptă cu greu ideea că poate pierde un meci și le cere elevelor sale maximum de efort și dăruire la fiecare partidă, chiar dacă, uneori, este conștient că diferența de valoare față de un adversar mai bine cotat nu poate fi compensată de determinare și ambiție. “Visul meu este să readuc handbalul feminin pietrean la nivelul Ligii Nationale”, spune Dan Valentin. “Nu avem nicio jucătoare adusă prin transfer de la echipe de prima ligă, ne bazăm pe buna colaborare cu liceele sportive din Piatra Neamţ, Roman, Suceava şi Iaşi. Prin evoluţia noastră încercăm să convingem pe toată lumea că putem face performanţă. Avem o tradiţie de trei decenii în handbalul mare, pe care trebuie să o respectăm. În ultimii 5 ani, peste 15 jucătoare de la noi au plecat la formaţii din Liga Naţională. Acuma, toată lumea vrea să transfere fete de la mine, pentru că la Piatra Neamț este o școală de handbal. Eu zic că e cea mai bună din țară, de aceea visez să promovăm în prima ligă”, a declarat Dan Valentin. Pentru mulți, însă, acest deziderat pare un vis. Încă nerealizabil, câtă vreme bunele intenții de revigorare a handbalului în Piatra Neamț nu sunt transformate şi în fapte.

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ

Promovarea – un vis îndepărtat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Promovarea – un vis îndepărtat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Promovarea – un vis îndepărtat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentŞi-au făcut-o cu mâna lor!
Articolul următorSecretar nou la CJ