0:00

Sub numele de ”Roman, inima mea”, s-a desfășurat sâmbătă la orele amiezii ediția a II-a a acțiunii „Promenada Inimilor”. Acesta este în fond este un proiect inițiat de ”Fundația Irlandeză a Inimii” și implementat cu succes în peste 10 țări europene. Este un concept pe cât de simplu, pe atât de inovator, promovat de ”Fundația Română a inimii”, ”Forumul Național de Prevenție”, ”Societatea Română de Cardiologie” și Clubul Rotary, cu scopul de încuraja publicul de toate vârstele și preocupările să meargă pe jos, să facă mișcare, ca parte importantă a prevenției cardiovasculare, pentru a-și menține sănătatea.

Proiectul este dedicat ”Zilei Mondiale a Inimii”, eveniment organizat la nivel internaţional de ”World Heart Organization” în fiecare an în data de 29 septembrie şi care doreşte să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a populaţiei globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos.

”Ziua Mondială a Inimii” a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, cu scopul de a informa populaţia din întreaga lume cu privire la principala cauză de deces, bolile cardiovasculare. La nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese, iar acest număr este în continuă creştere, spun statisticile. Și tot ele arată că, până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se aşteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară an de an, din cauza afecţiunilor cardiovasculare.

În România, evenimentul este organizat de către ”Fundaţia Română a Inimii”, în parteneriat cu ”Societatea Română de Cardiologie”, deoarece, începând cu anul 2005, aceasta din urmă este membră cu drepturi depline a ”World Heart Federation”.

În 2013, la prima ediție în România, “Promenada Inimilor” a avut un mare succes – mii de persoane participând la evenimentul care s-a lansat în premieră, simultan, în 25 de orașe din România, plus Chișinău.

În 2014, programul „Promenada Inimilor” a vizat 35 de orașe din România, stabilind trasee pe care oamenii sunt încurajați să le parcurgă pe jos cât mai des cu putință și, pentru ca pietonii să poată ține evidența kilometrilor parcurși, traseele fiind marcate cu semne atractive, usor de observat. Atunci aproximativ 10.000 de participanți au fost prezenți la evenimentele din țară.

În anul 2015 în 30 de orașe din țară s-au organizat promenade ale inimilor, cu o participare estimată la 11.000 de persoane.

În acest an la Roman au participat, din păcate, doar elevi, membri ai asociațiilor ”People to people” și ”Mușatinii”. Ei au făcut o promenadă de la Hotel Roman, prin centrul orașului, până în Parcul Municipal și au fost însoțiți de câțiva rotaryeni din Roman (Iuliana Năstase Onu,   Gabriel Antoniu, Raluca Sterea și Lenuța Chiriac).

În parc participanții au făcut puțină mișcare și au participat la un flashmob pentru a desena cu trupurile lor conturul unei inimi.

 

(D.A.)

Articolul precedentLIGA A IV-A: Borca şi Ion Creangă, duel de la distanţă pentru locul 2
Articolul următorLIGA A V-A: CSM Ceahlăul stă şi Zorile Urecheni pot urca în vârful clasamentului
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.