Proiectul „Salvator din pasiune” a ajuns la 6 ani de la debut. În 2016, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, lansa  provocarea de a deveni voluntari alături de pompieri și de a pune umărul în misiunile acestora.

Proiectul „Salvator din pasiune” la 6 ani de la înfiinţare, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Demersul a urmărit beneficiile activităţilor de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarităţii şi responsabilităţii civice şi valorii profesionale a acestora, materializată în sprijinul acordat comunităților pe timpul situațiilor de urgență, dar și pentru prevenirea lor. De la debut, la nivel național, peste 6.000 de persoane au manifestat interes și au răspuns proiectului nostru, din dorința de a se alătura pompierilor în misiunile specifice și pentru a desluși tainele nobilei lor misiuni”, a declarat locotenent Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.

Pentru a putea participa la intervenții alături de echipajele operative de profesioniști, voluntarii parcurg cursurile introductive privind structura, misiunile și atribuțiile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, dar și etapele de pregătire specifice pentru însușirea noțiunilor de prim ajutor, descarcerare și operațiuni de salvare.

Proiectul „Salvator din pasiune” la 6 ani de la înfiinţare, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSalvatorii voluntari au un rol extrem de importat pentru acoperirea numărului mare de situații operative înregistrate la nivel național. De exemplu, pe parcursul campaniei de vaccinare, prin participarea în centrele deschise populației și prin desfășurarea de acțiuni de promovare a informațiilor privind beneficiile și importanța acestui act medical pentru sănătatea și siguranța publică, voluntarii au avut un rol activ în prevenirea îmbolnăvirilor.

Laura, viitor asistent medical, salvator din pasiune

În Neamț, de la începutul acestei campanii, s-au înscris 301 persoane, 244 dintre aceștia parcurgând cursul introductiv și cursul de prim-ajutor de bază, iar 7 dintre ei au parcurs și cursul de prim-ajutor calificat. În acest moment, alături de ISU Neamț, activează 82 de voluntari. Cei mai mulți dintre aceștia, 59, sunt dintre cei 75 care s-au înscris anul trecut. Pe parcursul anului trecut, aceștia au participat la 1.082 de intervenții pentru stingerea incendiilor și acordarea asistenței medicale de urgență, precum și la 149 activități destinate promovării măsurilor și a modului de comportare specifice tipurilor de risc, în rândul comunităților.

Proiectul „Salvator din pasiune” la 6 ani de la înfiinţare, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Unul dintre cei mai vechi voluntari este Laura Ciobanu, care s-a alăturat salvatorilor nemțeni în anul 2017 când avea doar 16 ani. Acum este pe ultima sută de metri înainte de examenul de absolvire a Școlii Postliceale Sanitare din Piatra Neamț, pregătindu-se pentru cariera de asistent medical. Laura este un membru al familiei noastre pe care ne putem baza, manifestând disponibilitate, empatie și dragoste față de semeni. Ne propunem, ca în acest an să reluăm campania, având în vedere intenția manifestată de tot mai multe persoane de a face parte din echipa salvatorilor din pasiune”, a precizat locotenent Irina Popa.

Proiectul „Salvator din pasiune” este structurat în trei etape ce presupun recrutarea şi înscrierea candidaţilor, analizarea dosarelor și încheierea contractelor de voluntariat. Dacă aveți între 16 şi 65 de ani, sunteți apt din punct de vedere medical, nu ați fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunilor cu intenţie și ați pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, atunci sunteți un bun candidat pentru acest proiect. Mai trebuie doar să depuneți cererea de înscriere, alături de certificatul de cazier judiciar (pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani), copia după actul de identitate, avizul psihologic și actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare, adeverinţa medicală şi acordul părinţilor/tutorelui legal, pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani. Detalii suplimentare pot fi obţinute accesând site-ul IGSU. (Angela Croitoru)

Articolul precedentL1 PLAY-OUT FC Botoşani pierde neaşteptat cu Dinamo Bucureşti
Articolul următorTârgu Neamț. A lăsat Poliția locală pentru cea națională
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.