0:00

Proiecte europene ca la Piatra Neamţ: Curtea Domnească, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Finalizarea proiectului cu finanţare europeană de la Curtea Domnească din Piatra Neamţ, anunţată marţi în conferinţă de presă, provoacă deja stupoare. Documentele justificative promise de Bogdan Puşcaşu, administratorul oraşului, n-au apărut. Nu este chiar o surpriză. La începutul acestui an, publicul descoperea în paginile săptămânalului „Mesagerul de Neamţ” încă o confirmare despre „viziunea” primăriei pietrene asupra respectării legilor.

Concret, pe 18 decembrie 2013, a fost solicitată oficial situaţia la zi a plăţilor şi rambursărilor din cadrul proiectului „Restaurarea și punerea în valoare a zonei istorice și culturale Curtea Domnească din Municipiul Piatra Neamț – prin reabilitarea, dotarea și punerea în valoare a siturilor și clădirilor de patrimoniu: Muzeul de Etnografie, Muzeul de Artă, Teatrul Tineretului, Turnul Clopotniță, Ruinele beciului și ruinele zidului de incintă ale Curții Domnești și Muzeul aferent (cod SMIS 5868)”, precum și lista (inclusiv valorile) corecțiilor financiare aplicate. Răspunsul nu a venit. Rambursările aşteaptă, penalizările nu sunt recunoscute public.

Jungla documentelor

Raportarea finalizării proiectului, la Consiliul Judeţean Neamţ, s-a aflat din presă. Miercuri dimineaţă, Emilia Arcan, vicepreşedinte şi responsabil special pentru Teatrul Tineretului (obiectivul din proiect care ridică cele mai grave probleme), era efectiv înmărmurită. La fel şi colaboratorii pe linie tehnică de specialitate. Uluit de manevră, preşedintele, preşedintele Culiţă Tărâţă a spus sec: „Nu m-a sunat nimeni, nu m-a informat nimeni!”. Asta se întâmplă în condiţiile în care CJ Neamţ este partener în proiect. În acordul de parteneriat, încheiat pe 11 martie 2010 între municipiul Piatra Neamţ (ca lider de proiect, prin primar), judeţul Neamţ (prin Consiliul Judeţean) şi Parohia Bisericii „Sf. Ioan Domnesc”, există o serie de obligaţii clare ale liderului. Una importantă spune că „va preda partenerilor, la finalizarea implementării proiectului, respectiv după semnarea procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, toate documentele şi documentaţiile privitoare la imobilele pe care aceştia le deţin în proprietate”. Procesul-verbal, un document dubios prezentat şi comentat în repetate rânduri, e din 20 decembrie 2012. Inutil de reluat, pe acest fond, că nu au fost găsite măcar urme ale comunicărilor şi solicitărilor de aprobări pentru modificări în proiect din partea liderului, toate fiind obligatorii.

Proiecte europene ca la Piatra Neamţ: Curtea Domnească, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dar acel proces-verbal e valabil şi produce efecte. Într-o anexă e menţionat că pe 28 decembrie 2012 era scadenţa pentru remedierea şi finalizarea unor lucrări defecte, neconforme. Mai departe, reluând limpede aceeaşi dată ca termen pentru îndeplinrea măsurilor dispuse, într-o  „recomandare” cu tâlc scrie că „se va proceda la predarea-primirea lucrărilor pe bază de procese verbale între Primăria mun. Piatra Neamţ în calitate de lider al parteneriatului şi ordonator de plăţi şi Consiliul judeţean Neamţ, respectiv Teatrul Tineretului Piatra Neamţ”. Recomandarea nu e obligatorie, numai că acoperirea cu hârtii funcţionează de minune. Firma de consultanţă din proiect avea să emită pe 24 ianuarie 2013 certificatul ce urmează recepţiei la terminarea lucrărilor. Din document rezultă că „toate lucrările au fost finalizate şi funcţionează normal”, în deplină conformitate cu contractul. Realitatea dă în cap conformităţii raportate.

Unii văd, alţii nu văd

În decembrie anul trecut, un oficial al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, ca Organism Intermediar în proiect, a dat un verdict dur pentru celebra parte de acustică a Teatrului Tineretului. Nu răsună încă unde şi cum trebuie ce a spus de faţă cu martori, deşi a argumentat că lucrarea revine ca execuţie antreprenorului general. E vorba de o cunoscută firmă de construcţii controlată de Vasile Turcu. Însă, dacă vorbim de un proiect prost, aşa cum se invocă tot mai des, atunci răspunderea realizării obiectivelor din proiect e a cui reprezintă liderul de proiect. Gheorghe Ştefan se numeşte, e primar. Fără acustica teatrului, fără rezolvarea corectă a altor nenorociri de notorietate, înseamnă că obiectivele nu au fost urmărite şi nu au fost atinse, iar proiectul nu se închide. Cine nu crede se poate documenta la Comisia Europeană.

Că Bogdan Puşcaşu a vorbit de-o perioadă de supraveghere, de garanţii, e un joc gol de cuvinte. De ce n-a lăsat-o să cuvânteze la cacealmaua de marţi pe Aurelia Simionică, locţiitor de drept al primarului, rămâne un mare semn de întrebare în dreptul unui personaj care are educaţie, care a făcut destule lucruri bune în oraş. Peste cei doi rămâne ruşinea consiliului local. De aproape doi ani de când au fost validaţi, consilierii pietreni pur şi simplu tac.

Viorel COSMA

Proiecte europene ca la Piatra Neamţ: Curtea Domnească, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Nu m-a sunat nimeni, nu m-a informat nimeni!” – Culiţă Tărâţă, preşedinte CJ Neamţ

Articolul precedentBine c-o plouat
Articolul următorPartide executate silit de Primăria Roman

1 COMENTARIU

  1. Dar cu banii ce s-a făcut? Poate ştie dl Primar (despre care aflăm – încă! – de pe toate panourile publicitare că votează PMP. Când au aflat pietrenii ce are în gând, cât pe ce să dărâme secţiile de votare lauate cu asalt!).

Comentariile sunt închise.