Asociația “Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” anunță lansarea proiectului “Adoptă un drum în Moldova”. Acesta are ca obiectiv principal monitorizarea infrastructurii rutiere din regiune, o atenţie deosebită fiind acordată drumurilor județene, esențiale pentru comunitățile rurale defavorizate din Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui sau Vrancea. În proiect vor fi implicați voluntari din zona obiectivelor monitorizate, care vor furniza periodic informații privind starea drumurilor “adoptate”.

“Proiectul a apărut din necesitatea de a avea o imagine exactă asupra infrastructurii regionale, în condițiile în care instituțiile care administrează drumurile din județele Moldovei ignoră importanța unei comunicări publice eficiente, și va sta la baza unei strategii pilot de monitorizare a politicilor publice privind infrastructura rutieră. În derularea proiectului, Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei va avea ca punct de plecare un set de informații oficiale, furnizate de instituțiile județene din domeniu, referitoare la: drumurile ce vor fi scoase, în cursul acestui an, la licitație pentru lucrări de execuție, reabilitare, modernizare sau întreținere, ce au fost scoase deja la licitație sau aflate, în prezent, în lucru. Aceste informații vor fi verificate, periodic, pe teren, cu ajutorul voluntarilor atrași din comunitățile în vecinătatea cărora se efectuează lucrări de infrastructură. Datele culese de voluntari vor fi folosite la realizarea unei hărți interactive a drumurilor din Moldova, astfel că oricine va consulta această hartă va afla, în timp real, în ce stadiu sunt lucrările la un drum anume și dacă se respectă graficul de execuție comunicat de autorități”, se precizează într-un comunicat de presă.

Proiectul se derulează până pe 14 iulie 2020 şi se va încheia cu publicarea unui Raport asupra stării de fapt a infrastructurii rutiere din regiune. Iniţiativa beneficiază de sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program derulat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei este o organizație non-guvernamentală regională, cu filiale în Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea, “care militează pentru introducerea problemelor Moldovei pe agenda națională, pentru deblocarea investițiilor majore în infrastructură, pentru echitate în alocarea resurselor din bugetul central, pentru eficientizare administrativă şi fiscală prin descentralizare şi regionalizare”. (M.C.)