Nemulțumiți că termenul pentru semnarea acordului convenit după greva de protest din 19 ianuarie nu a fost respectat, sindicaliștii din Educație dau un ultim termen Guvernului.

Simion Hăncescu

Într-o luare de poziție comună, federațiile Sindicatelor Libere din Învățământ, „Spiru Haret” și „Alma Mater” anunță că așteaptă mâine, 7 februarie, un răspuns din partea Executivului privind susținerea solicitărilor salariale ale profesorilor. Întâlnirea cu premierul și cu miniștrii responsabili din 21 ianuarie ar fi trebuit să fie urmată de semnarea unui acord, cu măsuri și termene. Lucru care nu s-a mai concretizat, sindicaliștii afirmând că nu s-a schițat nici măcar proiectul acordului pe care să continue negocierile. „Guvernul ne-a mințit! Solicităm partidelor din coaliția guvernamentală să declare public dacă susțin sau nu un acord privind Educația! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” solicită partidelor din coaliția de guvernare să declare public dacă susțin sau nu învățământul românesc, având în vedere refuzul Prim-ministrului României, Nicolae Ionel Ciucă, de a semna un Acord cu federațiile sindicale din învățământ, deși în urmă cu două săptămâni a susținut un asemenea pact. Știm cu toții că pentru un militar de carieră cuvântul dat și onoarea sunt cele mai de preț lucruri. După întâlnirea cu Premierul din data de 21 ianuarie 2022, am sperat că, în sfârșit, Guvernul condus în prezent de un general al Armatei Române își va schimba atitudinea față de sistemul educațional, subfinanțat de 30 de ani. Comunicatul Guvernului din ziua întâlnirii a venit să ne întărească speranța cu care am ieșit de la discuțiile avute cu reprezentații Executivului, în frunte cu Premierul.

Marius Ovidiu Nistor

În comunicatul Guvernului din data de 21 ianuarie 2022, se spune, printre altele: „Dialogul este calea pentru a găsi măsuri echilibrate. În colaborarea cu dumneavoastră plecăm de la dorința comună de a susține prestigiul dascălilor, de a motiva cadrele didactice și de a plăti corect munca fiecărui angajat din sistemul de învățământ pentru a avea, în viitor, oameni bine pregătiți și educați. Consultările vor fi coordonate, la nivelul Guvernului, de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu participarea ministerelor Muncii și Finanțelor și vor avea în vedere identificarea de soluții și termene de aplicare ale acestora, ca răspuns la problemele semnalate de sindicatele din domeniu. Pe termen scurt, sunt avute în vedere soluții pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017, plata eșalonată a drepturilor salariale, clarificări privind aplicarea unor sporuri și suplimentarea personalului nedidactic și didactic auxiliar, în raport cu nevoile corect identificate în sistemul național de învățământ. Termenul asumat pentru finalizarea negocierilor și asumarea de către Guvernul României pentru un acord cu reprezentanții federațiilor sindicatelor reprezentative din învățământ este 4 februarie 2022”.Timp de aproape două săptămâni, am așteptat draft-ul documentului promis. Când am văzut că niciun ministru nu ne invită la negocieri, am venit noi cu o propunere de acord, pe care am înaintat-o ministrului Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, în urmă cu o săptămână. În aceste ultime zile, am discutat de mai multe ori cu ministrul Educației, în calitatea sa de coordonator al grupului de negociere, solicitându-i informații despre stadiul discuțiilor de la nivelul Guvernului privind acordul”, se precizează în comunicatul transmis redacției și semnat de liderii celor 3 federații sindicale.

Anton Hadăr

Profesorii sunt nemulțumiți că problema este minimalizată și cer să primească mâine un răspuns ferm din partea premierului Nicolae Ciucă. „De fiecare dată, ni s-a transmis că se negociază cu miniștrii de resort. De fapt, la nivelul Guvernului, s-a decis că acest acord nu este unul de interes. Spunem asta, deoarece ieri, 4 februarie 2022, când Acordul ar fi trebuit semnat de Prim-ministrul Nicolae Ionel Ciucă, am aflat că, în realitate, Guvernul nu mai dorește parafarea unei astfel de înțelegeri. Ni s-a oferit, în schimb, posibilitatea de a încheia un acord cu ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu. Dincolo de posibilele bune intenții ale ministrului Educației, un astfel de acord nu ar avea nicio valoare. Am avut până în prezent mai multe acorduri semnate de prim-miniștri, care însă nu au fost respectate în totalitate. Ce garanții putem avea că un astfel de acord, asumat doar de un ministru, va fi și implementat? Având în vedere perioada grea prin care trecem, considerăm că o escaladare a conflictului din Educație poate aduce mari prejudicii chiar celor pe care încercăm cu toții să-i protejăm: copiii. De aceea, solicităm ferm ca, până luni, 7 februarie 2022, președinții partidelor aflate la guvernare să declare public dacă susțin sau nu un acord privind Educația. De asemenea, considerăm că Prim-ministrul României trebuie să iasă public și să justifice ceea ce s-a întâmplat, deoarece această atitudine este o jignire adusă salariaților din învățământ! A venit momentul să spunem STOP DEGRADĂRII ȘCOLII ROMÂNEȘTI!”, potrivit aceleiași surse.

Rămâne de văzut cum se va încheia acest conflict de muncă, ajuns în faza grevei generale.

5.02 - Comunicat comun 5 februarie 2022

C.I.

Articolul precedent290 de copii cu Covid, în Neamț, în ultima săptămână
Articolul următorVreme rea luni și marți: cod portocaliu de viscol în Neamț și Suceava