0:00

Prof. Mihai Mancaș critică aleșii locali, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* iniţiativa ca o stradă din Piatra Neamţ să se numească Dumitru Almaş e în atenţia consilierilor de un an fără nici un rezultat palpabil

În urmă cu aproximativ un an (ediţia din 30.10.2013) aduceam în atenţia cititorilor o iniţiativă a prof. Mihai Mancaş, fost director al Colegiului Naţional “Petru Rareş”. Domnia sa solicita aleşilor locali ca o stradă din municipiul Piatra Neamţ să poarte numele prestigiosului scriitor Dumitru Almaş. Întrucât, timp de un an, s-a întâmplat, vorba aia, nimic, prof. Mihai Mancaş revine cu o nouă scrisoare deschisă pentru aleşii locali postată pe Facebook. O redăm integral:

“SCRISOARE DESCHISĂ

Domnule primar al municipiului Piatra-Neamţ,
Domnilor consilieri,

De multă vreme vă rog stăruitor să decideţi a atribui aleii ce urcă în parc numele scriitorului DUMITRU ALMAŞ. Am adus şi argumente în acest scop. Nu doar pentru a cinsti urbea cu numele unui mare scriitor pietrean, ci fiindcă acolo, pe banca dispărută a profesorului Mihăilescu, romancierul a scris «Ne cheamă primăvara», dedicat în bună parte adolescenţei, Liceului «Petru Rareş» şi… parcului.
Am sperat că măcar foştii mei elevi, aflaţi acum în conducerea administraţiei locale, să manifeste un dram de atenţie şi aprehensiune, chiar dacă nu toţi au frecventat literatura română.
Este numai vina mea dacă nu v-am făcut încă din anii de liceu să înţelegeţi că, după ce numele noastre de consilieri, primari, directori, parlamentari ş.a.m.d. vor fi fost uitate definitiv, Istoria va menţiona cu încăpăţânare numele lui DUMITRU ALMAŞ.
Pentru această eroare nu îmi găsesc scuze. Doar dacă în ceasul al 12-lea vă decideţi să răspundeţi pozitiv fostului dascăl al unora dintre dumneavoastră. Iată că liceul împlineşte 145 de ani şi, la finele lui noiembrie 2014 puteţi repara o tristă omisiune.
Cu părintească dragoste şi cu speranţă,
Mihai Emilian Mancaş”

În urmă cu un an, prof. Mancaş adresa următorul apel primarului şi consilierilor locali de Piatra Neamţ: “Ca nu cumva să vă răpesc prea mult timp, vă adresez un salut de departe şi, cunoscând faptul că nu am cerut (şi nici nu voi cere) ceva pentru mine din partea domniilor voastre, vă trimit acest apel. Dacă una dintre cele mai importante personalităţi ale literaturii române, dată româniei de municipiul Piatra-Neamţ, nu are până în prezent un semn de adâncă recunoştinţă aici, în oraşul său, repet sugestia mea din anul 1991 şi anume ca aleea ce urcă în parc, în dreptul «colibelor», la banca de beton pusă acolo de profesorul G. Mihăilescu, unde scriitorul adăsta adesea şi chiar scria, să-i poarte numele – Dumitru Almaş. Cu speranţa că veţi considera pozitivă propunerea mea, având în vedere că girovenii şi-au numit şcoala centrală «Gheorghe Dumitreasa», frumos exemplu, ştiind sigur că unii dintre dumneavoastră mi-aţi fost ucenici, vă mulţumesc cu anticipaţie! Şi aştept. Dar nu pot aştepta încă 22 de ani, fiindcă tocmai am împlinit 80, vârstă pe care vă doresc s-o atingeţi şi s-o depăşiţi, manifestând aceeaşi permanentă grijă faţă de istoria municipiului!”. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentGeologul născut odată cu Secolul XX / Virgil Ianovici
Articolul următorVânătoare de cerșetori la Târgu-Neamț