0:00

Producătorii agricoli nemţeni afectaţi din plin de secetă, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiLipsa acută de precipitaţii din acest an a condus la o scădere a rezervei de apă din sol care a afectat din plin culturile agricole din judeţul Neamţ şi din ţară.

La o primă evaluare realizată în teren de către experţii în domeniu, în 47 de comune din judeţul Neamţ, până la data de 27 iulie, au fost afectate peste 64% din întreaga suprafaţă cultivată de 33143,23 ha.

Printre cele mai afectate culturi, potrivit informaţiilor furnizate de prefectul Adrian Niţă, în baza documentului remis Ministerului Agriculturii pe această temă, sunt  cele de soia, la care din totalul de 1008,26 de ha sunt afectate de secetă 655,19 ha şi cele de lucernă unde lipsa apei a afectat 801,90 ha din totalul de 1130,50 ha cultivate. Din cele 551,29 de ha de păşuni din aceste 47 de localităţi nemţene, 455,04 au fost uscate de secetă. Foarte afectate sunt şi culturile de grâu de primăvară, cu 131,90 ha afectate din totalul de 186,80 de ha, dar şi cele de mazăre unde 70% din suprafaţa de 161,31 ha este compromisă de lipsa apei din sol. Din judeţul Neamţ au fost transmise, până în prezent, 482 de solicitări din partea producătorilor agricoli, firme sau persoane fizice legat de culturile afectate de secetă.

Producătorii agricoli nemţeni afectaţi din plin de secetă, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCele 21 512,25 de ha de culturi afectate de secetă reprezintă 30% din suprafaţa afectată declarată la nivel naţional, date parţiale colectate până la jumătatea acestei luni, ceea ce face ca  Neamţul să fie unul dintre judeţele cu cele mai mari probleme din acest punct de vedere.

Ministerul Agriculturii precizează într-un comunicat de presă că „suprafața totală afectată de factorul de risc – secetă pedologică- este de 70.562 hectare, cultivate în județele Arad, Bacău, Botoșani, Brăila, Călărași, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Neamț, Satu-Mare, Tulcea, Vaslui, Ilfov. 

Procesul de constatare este în plină desfășurare și la culturile prășitoare (porumb și floarea soarelui), comisiile sunt în teren pentru a evalua și înregistra pagubele produse, urmând că acestea să fie comunicate periodic”.

Comisiile de evaluare încă sunt pe teren, până la 30 august urmând să fie centralizate informaţiile referitoare la culturile de toamnă (grâu şi triticale) şi până la 15 decembrie pentru culturile prăşitoare (porumb şi floarea soarelui).

Angela Croitoru

Articolul precedentPiatra –Neamţ: Un bărbat a suferit arsuri după explozia unei ţevi de gaz
Articolul următor116 ani de la înfiinţarea Serviciului de Ambulanţă în România
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.