Felix Oliver Bănilă, procurorul care a instrumentat dosarul „Bariera” (tentativa de omor comandată de Țâță, victimă fiind Puiu Mironescu) este propunerea ministrului Justiției pentru funcția de șef al DIICOT Structura centrală. Conform unui comunicat al Ministerului Justiției, după procedura de selecție, Tudorel Toader a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a lui Oliver-Felix Bănilă în funcția de procuror șef al Directiei de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Avizul pe care Secția de procurori din CSM îl acordă este consultativ, președintele Klaus Iohannis având cuvântul decisiv.

Procurorul Felix Oliver Bănilă este cunoscut în Neamț pentru felul în care a instrumentat tentativa de omor comisă asupra lui Mironescu: a reușit să demonstreze că ordinul a venit de la Adrian Marin Botez și a obținut condamnarea lui. Fapta s-a consumat în seara de 14 februarie 2011, când Mironescu se întorcea, împreună cu prietena sa, de la audieri, de la Parchetul General. A fost urmărit, iar la bariera de la trecerea la nivel cu calea ferată de la Lilieci, BMW-ul condus de unul dintre oamenii lui Țâță a intrat în plin în maşina lui. Mironescu şi-a dat seama ce i s-a pregătit, a încercat să fugă, dar a fost prins repede şi lovit în mod repetat. Dacă nu ar fi apărut o maşină de poliţie în zonă, cu siguranţă că locotenenții lui Ţâţă nu ar fi plecat până nu-l ucideau.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunțat pedepsele definitive în acest caz. Ţâţă a fost condamnat la 12 ani de închisoare, iar cei 6 locotenenţi ai săi, care l-au lovit pe Mironescu cu răngi și bâte, au primit câte 10 ani. Claudiu Păvălucă, cel care a tamponat intenţionat maşina lui Mironescu pentru a-l forţa să oprească, a fost condamnat la 9 ani cu executare şi a fost obligat la plata unor despăgubiri de 70.000 de lei către victima sa.

De pe 1 ianuarie 2011 până în anul 2017, Felix Oliver Bănilă a condus Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău. El nu a lucrat niciodată la DIICOT, însă dosarul „Bariera” este tocmai un exemplu clar de criminalitate organizată. (C.M.; FOTO: Cadran politic)

Articolul precedentGabriel Ploscă: „Sunt bani de salarii și restanțele la contribuții”
Articolul următorLehuză scoasă cu descarcerarea din liftul Spitalului Județean
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.