0:00

* Curtea de Apel Bacău a stabilit termen pentru 15 ianuarie „în vederea administrării probatoriilor încuviinţate”

Constantin Apostol, directorul ARDNE, va afla abia la anul dacă rămâne cu pedeapsa de doi ani cu suspendare, pentru corupţie, sau dacă instanţa de la Bacău va schimba verdictul dat de Tribunalul Neamţ. Apostol a fost acuzat, alături de alte trei persoane din conducerea agenţiei, că a acordat ilegal fonduri unei firme din Bacău. Societatea Inter Print SRL a fost, la rându-i, sancţionată cu o amendă penală de 54.000 de lei şi obligată să plătească, împreună cu ceilalţi inculpaţi, paguba de aproape 700.000 de lei creată Ministerului Dezvoltării şi Turismului. După termenul generos pe care l-a acordat instanţa, la sfârşitul săptămânii trecute, este foarte posibil ca, în ianuarie, dosarul să intre în pronunţare. Iar sentinţa va fi definitivă.

În ziua în care directorul ARDNE a fost la proces, trebuia să participe la conferinţa Comitetului de Monitorizare a Programului Operaţional regional 2007-2013, unde a fost analizat modul în care s-au cheltuit banii europeni – exact în perioada în care Apostol a acordat ilegal bani tipografieie din Bacău. Absenţa directorului ARDNE a fost trecută mai uşor cu vederea decât cea a viceprim-ministrului Liviu Dragnea, şi în plus a fost motivată de „afacerile judiciare” – expresia favorită a avocaţilor care apără clienţi cu ştaif.

În afară de dosarul cu afacerile cu bani europeni, Constantin Apostol mai are unul, în care a fost acuzat de complicitate la luare de mită, aşa încât şansele sale de a ajunge după gratii se „consolidează” la Curtea de Apel Bacău. În această cauză sunt judecaţi primarul de Bacău Romeo Stavarache, Liviu Goian, Liviu Vasile Cenuşă şi Costel Căşuneanu, ultimul pentru dare de mită. Procurorii DNA au stabilit că în perioada 2008-2011, Stavarache a primit direct, sau prin intermediul altor inculpaţi din dosar, sume mari de bani.

„În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu inculpatul Apostol Constantin, i-a solicitat inculpatului Căşuneanu Costel suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociatii sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiti în data de 24.04.2009. Toate sumele de bani au fost primite de inculpatul Stavarache Romeo prin intermediul mai multor societăti comerciale si asociatii sportive, administrate de inculpatii Goian Liviu, Cenusă Liviu Vasile si Apostol Constantin“, se arată în comunicatul DNA de la acea vreme.

După trimiterea în judecată, avocatul Gheorghe Mateuţ, care îl reprezintă pe Costel Căşuneanu, a făcut plângere la CSM împotriva şefei DNA Bacău, pe motiv că „pretinsa” dare de mită s-ar fi prescris deja, întrucât a trecut termenul legal de 5 an

Cristina MIRCEA

Articolul precedentInspectoratul Școlar angajează cu „sfert” de normă
Articolul următor“Tanti Ileana” a împlinit 105 ani!