Preoții și credincioșii de pe întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului sunt invitați să participe duminică, 9 martie, de la ora 16, la procesiunea din Duminica Ortodoxiei, care va avea loc pornind din Piața Roman Mușat din municipiul Roman. În cadrul manifestării, vor fi purtate în procesiune icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, provenind de la Catedrala arhiepiscopală “Sf. Parascheva”, de la mănăstirea Giurgeni, de la parohia Trifești, precum și icoana Sfinților Martiri Brâncoveni și cele ale hramurilor bisericilor din Roman. Credincioșii vor avea posibilitatea să vadă reproduceri după frescele Catedralei arhiepiscopale în care este reprezentată viaţa Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea de peste 600 de ani a Romanului.

În cinstea Sfintei Parascheva, anul acesta s-a realizat o nouă raclă care va adăposti moaştele sfinţilor care se află în Catedrala arhiepiscopală din Roman şi care, de asemenea, va fi purtată duminică în procesiune pe străzile Romanului. Confecţionată în atelierele Patriarhiei Române și turnată în argint, noua raclă este împodobită cu aceleaşi imagini reprezentând scene din viaţa Sfintei Parascheva, aşa cum apar ele în fresca din Catedrala arhiepiscopală din Roman.

“Din inima Romanului, după o slujbă de mulțumire, preoții și credincioșii, alături de PS Episcop Ioachim Băcăuanul, se vor deplasa spre Catedrala arhiepiscopală, cântând imne specifice acestei zile deosebite. Procesiunea se va încheia la Catedrala Sf. Cuv. Parascheva, unde Preasfinția Sa va citi rugăciuni specifice Postului Mare și va rosti un cuvânt de învățătură. Evenimentul de la Roman din Duminca Ortodoxiei se înscrie în seria manifestărilor cultural-religioase care se organizează în întreaga Eparhie a Romanului și Bacăului, în cadrul Anului omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi al Anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei. (C. MATEI)

Articolul precedentPatroni romașcani îmbogățiți în 2013
Articolul următorLuna Casei de Cultură