Jparpauta in suediaudecat în lipsă, de la începutul acestui an, într-un dosar disjuns din cel al celei mai mari spălări de bani din Neamţ, Andrei Părpăuţă a fost adus, încătușat, la tribunal, în ziua de 8 iulie. Audierea pionului principal şi finalizarea expertizei contabile sunt semne clare că procesul intră în linie dreaptă şi, dacă nu apare nimic spectaculos, se va termina în curând.

În acest dosar, Andrei Părpăuţă este judecat pentru “iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup”, iar alţi cinci cunoscuţi oameni de afaceri au calitatea de inculpaţi în proces. Cu toţii sunt acuzaţi că şi-au adus contribuţia pentru ca reţeaua infracţională, care se ocupa cu înfiinţarea unor firme sau cu preluarea unor societăţi fantomă, cu evaziune fiscală şi spălare de bani, să funcţioneze ceas. Se tăiau facturi cu sume uriaşe, după care se făceau plăţi prin conturile firmelor implicate, iar banii erau scoşi şi restituiţi patronilor. Părpăuţă era cel care dădea ordinele şi stabilea cum se procedează pentru spălarea banilor şi reintroducerea lor pe piaţă.

La momentul actual, Părpăuţă se află în faţa perspectivei de a sta cel puţin 8 ani după gratii, după ce tribunalul i-a acordat un bonus de pedeapsă imediat după ce-a fost prins în Suedia şi « expediat » acasă. Pedeapsă la care se va adăuga condamnarea din prezenta cauză.

C. Mircea