0:00

Probleme de remediat în școlile din Neamț: 18 școli încă au toaleta-n curte, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiFlorentina Luca-Moise, inspectorul școlar general școlar al județului Neamț, a prezentat în ședința de Colegiu Prefectural de astăzi, 29 august, stadiul pregătirilor pentru noul an școlar 2022-2023, care, în premieră, va începe pe 5 septembrie și nu pe 14 sau 15 septembrie, ca de obicei.

În marea lor majoritate, școlile par a fi pregătite pentru începerea cursurilor, după cum a prezentat șefa învățământului nemțean, dar mai există și unele excepții. În privința preșcolarilor, Florentina Luca-Moise a dat asigurări că există locuri în creșe și grădinițe sau grădinițe cu program prelungit pentru toți copiii, fără nicio excepție.

Din totalul de 325 de unități de învățământ, 308 au asigurate măsurile igienico-sanitare corespunzătoare, dar în 17 cazuri acestea nu au avizul DSP Neamț: Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamț, Școlile Gimnaziale Săvinești, Ruseni, Tarcău, Pângărați, Ruginoasa, Boghicea, Borlești, Bozieni, Războieni, Dulcești, Gâdinți, Oniceni, Bălăușești, Icușești, școlile profesionale Petricani și Valea Ursului. Principalul motiv ar fi că încă nu au fost recepționate lucrările de modernizare și consolidare a clădirilor și, în unele cazuri, nu există încă racordarea la apă potabilă și canalizare, lucruri despre care s-au dat asigurări că vor fi rezolvate odată cu finalizarea și recepția lucrărilor.

Probleme de remediat în școlile din Neamț: 18 școli încă au toaleta-n curte, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCât privește toaletele, pentru că mai există în Neamț 18 școli cu WC-uri în fundul curții, inspectorul general școlar spune că este o situație temporară – cum ar fi Colegiul Tehnic Petru Poni Roman, Școala Gimnazială Podoleni, la Bâra, Școala Gimnazială Gârcina, la Bicaz-Chei. Motivul este că la aceste școli se desfășoară lucrări de reabilitare a clădirilor care vor fi terminate până la data de 1 octombrie, când elevii ar trebui să aibă acces la toalete din interiorul clădirilor.

111 școli din mediul rural încă mai folosesc apa din fântâni, dar că în majoritatea cazurilor calitatea apei a fost verificată de DSP sau primării. Sunt și unități de învățământ care nu pot folosi apa din fântâni, pentru că aceasta nu este potabilă. Florentina Luca-Moise spune că 110 școli au încheiat contracte cu furnizori de apă, doar Școala Țibucani a semnalat faptul că ar avea probleme recent apărute, iar primarul comunei a dispus montarea unui filtru la căminul de apă până la începutul noului an școlar.

“Am constatat că sunt unități de învățământ care au probleme cu instalația electrică, respectiv Clubul Copiilor Săbăoani, Școala Gimnazială Săvinești, Liceul Carol I Bicaz, Școala Gimnazială Crăcăoani, Școala Gimnazială Nicolae Iorga Pângărați, Școala Gimnazială nr. 1 Bicaz-Chei. Printre defecțiunile constatate pot enumera defecțiuni ale întrerupătoarelor și ale prizelor, defecțiuni ale corpurilor de neon și eventuale fisuri ale protecției acestora, cabluri electrice subdimensionate. În această perioadă se remediază situațiile. La unele școli nu au fost verificate coșurile de fum: Liceul Carol I Bicaz, Liceul Teoretic Vasile Alecsandri Săbăoani, Școala de Artă Celibidache Roman, Școala Gimnazială dumitru Almaș Negrești, Școala Gimnazială Ioan Luca Farcașa, Școala Gimnazială nr. 1 Bicaz-Chei, Școala Gimnazială Bozieni, Școala Gimnazială Dulcești și Școala Gimnazială Timișești. Este doar o chestiune de timp sau lipsă de specialiști, avem promisiuni că, până la data de 4 septembrie, se vor lua aceste măsuri”, a precizat Florentina Luca-Moise.

Alte nouă școli nu sunt autorizate de pompieri, pentru că nu s-au luat măsurile necesare pentru securitate în caz de incendiu: Școala Gimnazială ”Stefan cel Mare” Mastacăn, Liceul cu Program Sportiv Piatra-Neamț, Școala Gimnaziala nr. 1 Țolici, Școala Profesionala Petricani – Centrul Comunitar Integrat Petricani, Școlile Gimnaziale Văleni, nr. 1 Pildești, Prof. Gh. Sandulescu” Dragomirești, Școala Primară Giurgeni și grădinița Tămășeni.

Pentru școlile din mediul rural la care copiii trebuie să ajungă cu microbuzul, există 113 microbuze și 2 autobuze școlare funcționale, dar și 9 care nu mai sunt în stare de funcționare la Școlile Gimnaziale Cândești, Ceahlău, Drăgănești, Pângărăcior, Stănița, Țibucani, Văleni și Clubul Sportiv Roman. Pentru toate aceste situații, Inspectoratul Școlar a trimis o adresă către minister în care solicită acoperirea cu necesarul de microbuze școlare pentru buna desfășurare a noului an școlar.

Angela Croitoru

Articolul precedentComunicat de presă. Modernizarea Grădiniței cu program prelungit Nr. 2 din Piatra-Neamț: soluții și responsabilități
Articolul următorParchetul militar anchetează moartea unui nemţean lovit de o autospecială de pompieri