bacalaureat 01

Candidații de vară la examenul de bacalaureat au astăzi posibilitatea de a-și mări șansele la diplomă, dacă se descurcă în ultima probă a sesiunii iunie-iulie. Aproximativ 4.800 de liceeni susțin azi proba la alegere, în funcție de profil, adică examenul care ar trebui să le fie cel mai drag și la care să se priceapă cel mai bine.

Pentru a promova examenul de bacalaureat, liceenii trebuie să obțină minimum 5 la cele trei examene scrise, însă media generală trebuie să fie cel puţin 6. Candidaţii care obţin 5,99 vor fi omeniți cu sutimea de care au nevoie ca să ajungă la nota 6. Proba la alegere, de azi, devine astfel o șansă în plus pentru „ghinioniștii” care s-au încurcat la Limba și literatura Română, Matematică sau Istorie. Proba pe placul și specializarea lor le poate salva media, deci și diploma.

6 și 7 iulie vor fi zile încărcate cu emoții pentru examinați și obositoare pentru comisiile care vor corecta „scriiturile”. Pe 8 iulie, liceenii vor ști dacă își pot face planuri de viitor la facultate sau vor mai avea de stat cu burta pe carte până la proxima sesiune de BAC, din perioada 19-30 august. O ultimă, dar minimă, șansă o au cei care mai încearcă să salveze ceva prin contestații. Acestea se depun în ziua afișării rezultatelor, 8 iulie, iar vineri, 12 iulie, se vor afișa rezultatele finale.

* Programul corigențelor

Ministerul Educației a publicat deja programul examenelor de corigență. Cei care trec de acest hop vor avea șansa de a participa la a doua sesiune de bacalaureat, din sesiunea august-septembrie.

Astfel, corigenții (de gimnaziu, de liceu, din anul de completare și cei care au parcurs stagiile de practică) se duc la examinare în sesiunile stabilite pentru clasele respective (7-8 august sau 19-21 august) sau în sesiunea generală de corigențe (2-6 septembrie). Dacă s-au dus la sesiunea din august, dar n-au impresionat prin știință nici cât un cinci, vor fi declarați repetenți și nu mai au dreptul la sesiunea din septembrie, unde sunt primiți doar cei care ”n-au putut ajunge” la examenele de vară.

Liceenii care și-au rezolvat problema corigențelor la termenul stabilit de Minister, prind al doilea tren și la BAC, înscrierile pentru sesiunea de toamnă încep de pe 9 august. Din Neamț sunt 498 de liceeni care se ”califică”, cu condiția să treacă de corigență.

* Bacalaureat de toamnă 2013

15-19 iulie: Înscrierea candidaţilor

19-20 august: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

19-21 august: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

20-21 august: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

22-23 august: Evaluarea competenţelor digitale – proba D

26 august: Limba şi literatura română – proba E)a) (scris)

27 august: Limba şi literatura maternă – proba E)b) (scris)

28 august: Proba obligatorie a profilului – proba E)c) (scris)

30 august: Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) (scris)

2 septembrie: Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea

contestaţiilor (orele 12 – 16)

3-4 septembrie: Rezolvarea contestaţiilor

5 septembrie: Afişarea rezultatelor finale

 

Marian TEODOROF

Articolul precedentCalendar (05 – 11 iulie 2013)
Articolul următorProgram încărcat pentru HCM Roman