ACîctualizare – comunicat IPJ Neamț: ”Doi tineri au fost reținuți pentru trafic de droguri, în urma unei acțiuni de prindere în flagrant delict și a trei percheziții efectuate de polițiștii de combatere a criminalității organizate din Neamț și procurorii D.I.I.C.O.T.

La data de 8 februarie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Neamț, sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T. – B.T. Neamț, au acționat, pe raza județului Neamț, pentru combaterea traficului de droguri de risc. A fost constatată o infracțiune în flagrant delict, fiind ridicate, de la două persoane, aproximativ 20 de grame de substanță vegetală cu aspect de cannabis, destinate comercializării. Ulterior, în dimineața zilei de 9 februarie a.c., polițiștii au efectuat 3 percheziții domiciliare, pe raza municipiului Piatra Neamț, la trei tineri, doi de 24 de ani și unul de 25 de ani, cercetați pentru trafic și deținere în vederea consumului propriu de droguri de risc. În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat, în vederea confiscării, 10 grame de substanță vegetală verde-olive, cu aspect de cannabis, 4 dispozitive de mărunțit, 3 telefoane mobile, 50 de țiple din material plastic și un recipient din plastic ce prezentau urme de materie vegetală. Cei trei au fost conduși la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamț, în vederea continuării cercetărilor. Față de doi dintre ei, procurorul a dispus reținerea, ulterior fiind luată de magistrați măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile. Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române. În activităţi au fost angrenaţi și polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț”.

Stire initială: Alberto Mihai Budei și Tudor Adrian Dimișcă, doi tineri în vârstă de 24 de ani, din Piatra-Neamț, au fost prinși în flagrant, în ziua de 8 februarie, în timp ce vindeau droguri pe stradă. Budei avea asupra lui 3,32 grame de cannabis, iar Dimișcă 9,14 grame. Ofițerii de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Neamț au făcut pecheziții domiciliare și au mai găsit o cantitate mică de cannabis acasă la Budei -1,48 grame. Cei doi tineri au fost reținuți și prezentați TRibunalului Neamț, în ziua de 9 februarie, cu propunerea de arestare preventivă.

Instanța a decis: ”Respinge propunerea D.I.I.C.O.T. Biroul Teritorial Neamţ, de luare a măsurii arestului preventiv faţă de inculpaţii B. M. A. şi D. T. A., dispune luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu faţă de inculpatul B. M. A.- pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc, în formă continuată, în modalitățile ”deținerea, punerea în vânzare și vânzarea de droguri de risc, fără drept”, pentru o durată de 30 de zile, începând cu data de 09.02.2020 până la 09.03.2020, inclusiv, care constă în obligaţia impusă inculpatului de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta. În baza art.221 alin.2 Cod procedură penală, pe durata arestului la domiciliu, inculpatul se va supune următoarelor obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţelor de judecată ori de câte ori este chemat şi; b) să nu comunice cu inculpatul DTA şi cu martorii”.

Aceeași decizie a fost luată și în privința lui Dimișcă. La cerea inculpaților, instanța le permite să părăsească locuințele pentru ”prezentarea la locul de muncă, la cursuri de învăţământ sau de pregătire profesională ori la alte activităţi similare sau pentru procurarea mijloacelor esenţiale de existenţă, precum şi în alte situaţii temeinic justificate, pentru o perioadă determinată de timp, dacă acest lucru este necesar pentru realizarea unor drepturi ori interese legitime”.

C.M.