0:00

Prinși cu braconajul în vine, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* frații David din Frumoasa/Balcani au creat un prejudiciu de câteva mii de euro, prin acțiuni susținute de braconaj

* după opt luni de urmărire, cei doi ai fost prinși și deferiți justiției

Fondul de vânătoare Schitu Balcani, din județul vecin Bacău, întins pe mai bine de 10.000 de ha este administrat, de o bună bucată de vreme, de AJVPS Clubul Vânătorilor Dumbrava Roșie, care a preluat un perimetru secătuit, cinegetic vorbind și, după un efort material și uman considerabil, l-a echilibrat din perspectiva ecosistemului. Astfel că, acum se găsesc în acest areal populații semnificative de mistreț, cerb, căpriori, lupi, pisici sălbatice, iar în zonele mai înalte urși. Și cum orice investiție sau alt demers economic la noi întâmpină probleme la tot pasul, nici acest fond de vânătoare nu face excepție, dușmanul curent și declarat fiind braconajul.

Braconajul?

Dacă întrebi orice pădurar cum poate stârpi braconajul, înregistrezi o ridicătură din umeri și eventual măsuri generice de manual care conțin verbe la infinitiv și o mulțime de „să-uri“. Firește sunt paznici de vânătoare, care au în fișa postului acțiuni de supraveghere și toate cele aferente, dar oameni fiind, fie cad pradă tentațiilor oferite de braconieri, fie nu-și fac treaba. Una peste alta, exemplare de mistreț, cerb, căprioare ajung frecvent în frigiderele clienților discreți, dispuși să plătească. Recent, cercul braconierilor din jurul fondului amintit a fost serios șifonat, doi membri fiind prinși și deferiți organelor competente. Cum a fost posibil așa ceva? Simplu.

Paznici discreți

Printr-o investiție destul de consistentă, administratorul fondului, Mihai Cosma, a achiziționat un număr semnificativ de camere de supraveghere deosebit de performante, pe care le-a plasat în diferite puncte din perimetru. Dacă inițial se dorea observarea comportamentelor animalelor din zonă, surprinderea de exemplare rare sau identificarea trofeelor cinegetice potențiale, prelevarea datelor de pe aceste camere a scos la iveală și exemplare umane în exercițiul funcțiunii, punând lațuri, capcane și chiar culegând „roadele muncii“.  Este cazul fraților David, Ștefan, de 58 de ani și Iosif, de 50 de ani, din satul Frumoasa, comuna Balcani. Profitând de week-end, când majoritatea contemporanilor au preocupări domestice, administrative sau personale, au luat calea codrului pentru a preleva un exemplar de porc mistreț căzut într-unul din lațurile plantate cu ceva vreme înainte. Dincolo de modul absolut barbar în care au ucis animalul, cei doi nu s-au sinchisit prea tare de eveniment, pentru ei un mistreț în plus sau în minus fiind totuna, dar nici de faptul că ar putea fi imortalizați în timpul acțiunii. Liniștiți au ajuns acasă, au jupuit mamiferul, au ascuns pielea, au pus carnea în frigider și au trecut la sărbătorirea evenimentului într-o manieră universal cunoscută, respectiv mai multe peturi cu vin.

Doi mai puțin

Prezența luni dimineață a unei întregi echipe de control formată din organe de poliție, administratorul fondului, pădurari, i-a găsit pe cei doi în stări diferite de spirit. Iosif treaz și speriat, Ștefan în plin proces de dregere după șprițul de duminică. Percheziția efectuată de oamenii legii au scos la lumină probe evidente. Carne de mistreț în frigidere, plus pielea animalului dosită într-un șopron. Iosif, animat de principiul că o greșeală mărturisită e pe jumătate iertată, a relatat faptele săvârșite cu precizie și acuratețe. Nu același lucru se poate spune despre Ștefan, care i-a purtat pe oamenii veniți să-l controleze prin pădure, doar-doar li s-o face lehamite și l-or lăsa în pace. Din nefericire pentru el, probele de la fața locului și implicit cele găsite la domiciliu îl plasează sub acuzaţia de braconaj și riscă să suporte rigorile legii.

 Pagubele

Puși în fața unor probe evidente, cei doi au recunoscut și un alt act de braconaj din primăvară, căruia i-a căzut victimă un alt porc mistreț, în afara sezonului de vânătoare, care din relatarea domnului Cosma, prezenta toate calitățile unui trofeu de valoare. „Pagubele produse de cei doi se ridică la câteva mii de euro, dar sunt mici în comparație cu valoarea totală pe care fondul o pierde anual consecutiv braconajului“, ne spune administratorul Mihai Cosma. „Ne-au trebuit 8 luni de zile să-i prindem pe cei doi, timp în care am anihilat capcane, am înlăturat lațuri și am încercat să fim cât mai des în pădure. Dar cu ajutorul tehnologiei am reușit să-i identificăm, astfel că nu au avut cum să se eschiveze în fața imaginilor captate de camerele de supraveghere. Sperăm să-i prindem și pe ceilalți braconieri care acționează în zonă, pentru că în condițiile în care fondul pune la dispoziția doritorilor un fond cinegetic sănătos care să satisfacă plăcerea vânatului, la fel de normal este să și plătești pentru o astfel de plăcere. Ne vom intensifica acțiunile și vom deferi organelor legale pe cei ce se dedau la astfel de acțiuni“, a adăugat administratorul fondului.

Prinși cu braconajul în vine, ZCH NEWS - sursa ta de informații

George RADU

Articolul precedentChetă pentru manuale gratuite
Articolul următorOameni și funcții

2 COMENTARII

  1. O sã rãmânem fãrã faunã..În general toti detinãtrii de arme sunt braconieri în frunte cu pãdurari,presedinti de asociatii de vânãtori etc…Aceste persoane nu respectã nimic,deoarece ei fac legea la nivel lical si este un descontrol total asupra acestor persoane.Dacã ar exista efective de jandarmi sau politie dedicate special pentru urmãrirea si combaterea acestor delicte.Dar cum cetãtenii de rând nu-si dau seama si nimeni nu reclamã,peste ani nu o sã mai avem nimic în pãdurile noastre,inclusiv acestea…Scriu aceste rânduri,pentrucã locuesc într-o zonã de multi braconieri si traficanti de lemne…..

Comentariile sunt închise.