0:00

Primul suspect de Ebola din România – Reacția DSP Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• „Este important ca oamenii să nu intre în panică fără motiv. Oamenii trebuie să știe că virusul Ebola se transmite doar prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau țesuturile infectate ale persoanei”, spune Roxana Pipirigeanu, epidemiolog șef în cadrul DSP Neamț.

Un bărbat de 51 de ani, suspectat că este infectat cu virusul Ebola, a fost transferat, ieri, de la un spital din Ploieşti la Institutul Naţional „Matei Balş” din Bucureşti. El s-a întors de la muncă din Nigeria, în urmă cu două săptămâni, și s-a prezentat la spitalul județean cu Ploiești cu simptome asemănătoare virusului Ebola. Bărbatul le-a spus medicilor că a trecut și prin Vama Veche, în vacanță, și că, în urmă cu trei zile, a început să se simtă rău. Autoritățile au intrat în alertă, fiind prima suspiciune de Ebola pe teritoriul României în actualul context. Familia bărbatului a fost complet izolată, iar analizele sale au fost trimise la Frankfurt, Germania. Diagnosticul va fi confirmat în 72 de ore. Medicii nu exclud nici alt diagnostic, inclusiv cel de malarie, simptomele fiind convingătoare în acest sens.

În orice caz, s-a dat alarma.

În Neamț, cei de la Sănătatea Publică sunt destul de relaxați și preferă să pună accent pe partea de liniștire a populației. ”Este important ca oamenii să nu intre în panică fără motiv. Oamenii trebuie să știe că virusul Ebola nu se transmite prin apă, alimente, aer, ci doar prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau țesuturile infectate ale persoanei. În momentul de față, unitățile sanitare sunt pregătite să preia astfel de cazuri”, a precizat Roxana Pipirigeanu, epidemiolog șef în cadrul DSP Neamț.

Ebola: simptome și răspândire

Virusul Ebola nu poate fi detectat imediat după infectare. Primele semne sunt ochii roșii și erupțiile pe piele, care ar putea fi cauzate de multe alte afecțiuni. Printre primele simptome, se numără și febra, durerile de cap, durerile articulare, lipsa poftei de mâncare, dificultăți în respirație și dureri în gât. În stadiile avansate, Ebola provoacă diaree, vărsături și hemoragie internă.

Deși există persoane care și-au revenit după ce au contactat virusul Ebola, rata mortalității se plasează între 50% și la 90%.

Perioada de incubare este de la 2 la 20 de zile, deși sunt opinii medicale care susțin că pacienții răspândesc virusul doar din momentul când apar simptomele.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că se lucrează la un tratament, pe bază de anticorpi formați din frunze de tutun, dar este încă la stadiul experimental.

Marian TEODOROF

Articolul precedentCiprian Oprişan, pompierul alpinist
Articolul următorDupă Felix, cine?

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.