0:00

Primul şef al sportului nemţean ales democratic, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* prof. Neculae Zaharia a fost primul şef al sportului nemţean după Revoluţie
* după trei ani l-a urmat la şefia instituţiei regretatul prof. Florin Ţiganu.

În martie 1990, la sediul fostului CJEFS Neamţ (Consiliul Judeţean de Educaţie Fizică şi Sport), a avut loc o “şedinţă de… orientare” asupra viitorului director al instituţiei, care, în primele luni după “vestita revoluţie română” îşi schimbase numele în Direcţia pentru Educaţie Fizică şi Sport. Alexandru Paraschivescu, reprezentantul Ministerului Sporturilor n-a dorit ca la această şedinţă să ia parte şi presa, însă până la urmă a revenit asupra deciziei.

“Se pare că principalul motiv al refuzului prezenţei presei a fost faptul că orientarea fusese deja… stabilită, Gheorghe Maftei, preşedintele AS Metalul Roman propunându-l pe dl. Ion Balcâza, fostul preşedinte al CJEFS Neamţ. Propunerea a stârnit discuţii aprinse între specialiştii din domeniul sportului prezenţi în sală. Iată câteva: prof. Neculae Zaharia (antrenor FC Ceahlăul): «Daţi-ne un răgaz să ne gândim pe cine să alegem»; prof. Viorel Roşioru (antrenor CSS 1): «De ce să se meargă pe numire? Suntem sătui de numiri. Să alegem noi directorul, democratic. O luăm iar de la început?»; prof. Otto Heel (antrenor de handbal Relonul): «De la noi, la minister, să plece o singură propunere pe care s-o hotărâm noi. Să facem o comisie din 5 oameni care să se ocupe de organizarea unei noi şedinţe în care să alegem sau mă rog, să propunem directorul, propunere pe care s-o trimitem la minister». Până la urmă s-a constituit o comisie (din care fac parte Neculae Zaharia, Mihai Şerbănescu, Dumitru Samson, Otto Heel, Adrian Popa), şedinţa urmând să aibă loc joi, 22 martie”. (Dumitru Croitoru, Ceahlăul, 16 martie 1990)

Primul şef al sportului nemţean ales democratic, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Propunerea Neamţului: Neculae Zaharia

Într-un final, nu această “comisie” a hotărât numele viitorului director. Propunerea pentru şefia sportului din judeţ a venit ca urmare a unor alegeri democratice, desfăşurate pe parcursul a două tururi de scrutin care au avut loc la sediul CS Ceahlăul. Au participat 59 de reprezentanţi din totalul de 73 convocaţi (antrenori, profesori de sport, directori de cluburi şcolare, preşedinţi ai cluburilor de performanţă şi ai unor asociaţii sportive din judeţ). Lista de candidaţi dornici de a ocupa această funcţie i-a cuprins pe Neculae Zaharia, Ion Mihalache, Ion Balcâza şi Mihai Prundu. După primul tur de scrutin, Neculae Zaharia a adunat 29 voturi, Ion Balcâza 18, Mihai Prundu 8 şi Ion Mihalache 1. Pentru că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea simplă, s-a trecut la al doilea tur de scrutin, în care s-au “înfruntat” Neculae Zaharia şi Ion Balcâza. Cu 36 de voturi pentru, în funcţia de director a fost propus Neculae Zaharia, care atunci era antrenorul principal al divizionarei B, Ceahlăul Piatra Neamţ: “Propunerea de aici, în privinţa mea, va trebui confirmată de Ministerul Sporturilor, aşa că până atunci rămân tot la echipa Ceahlăul pe care vrem şi trebuie să o salvăm de la retrogradare”.

Principalul obiectiv: dezvoltarea bazei materiale

Profesorul Zaharia întrevedea un viitor favorabil dezvoltării şi afirmării sportului din judeţul Neamţ şi punea mare accent pe extinderea şi modernizarea bazei materiale.

“Avem cadre de specialitate – profesori de educaţie fizică, antrenori, directori de cluburi foarte buni. Au confirmat-o prin rezultatele obţinute până acum. Principalul este ca toţi să ne unim eforturile, să punem umărul pentru dezvoltarea bazei materiale, pentru intensificarea pregătirii sportivilor, depistarea de talente reale. Prefacerile de după 22 decembrie 1989, schimbarea totală a opticii în toate domeniile de activitate, deci şi a sportului, sperăm să se facă simţite şi în privinţa sprijinului forurilor judeţene, foştii demnitari ignorând aproape total dezvoltarea bazei materiale, asigurarea de condiţii optime pentru ridicarea performanţelor la nivelul posibilităţilor, a capacităţii specialiştilor existenţi în judeţ. Pornim la drum cu încrederea în afirmarea sportului nemţean”. (Dumitru Croitoru, Ceahlăul, 23 martie 1990)

Primul şef al sportului nemţean ales democratic, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Când a trebuit precizată opţiunea politică, am renunţat”

Neculae Zaharia a stat la cârma Direcţiei de Sport Neamţ până în anul 1993 şi îşi aminteşte cu drag de acele vremuri: ”Deşi am avut alergătură multă, mie mi-a plăcut pentru că exista multă seriozitate. Mergeam foarte des la Bucureşti, la minister, unde am găsit înţelegere. Cluburilor din judeţ, financiar, le-a mers bine. Am căutat şi o serie de oameni care ne-au sponsorizat. Puteam să mai rămân director, dar în 1993 ne-au cerut să ne precizăm opţiunea politică şi atunci am renunţat. M-am întors la fotbal, la Cetatea Târgu Neamţ”. Neculae Zaharia a fost singurul director ales, ceilalţi care l-au urmat la cârma instituţiei de pe str. Ştefan cel Mare, fiind numiţi.

“Un om aproape imposibil”

Despre Ion Balcâza, ex-directorul CJEFS (n.r. – a condus sportul între 1976-1990), ne-a sărit în ochi o descriere pe care i-a făcut-o fostul arbitru de fotbal, Ioan Costin Toma, preşedintele AJF Neamţ, în cartea lui Nicolae Marcu, “Prietenii sportului la ora destăinuirilor”, volumul trei: ”Un alt «meci greu» a fost şi cel dintre… arbitrii locali şi preşedintele CJEFS, profesorul I. Balcâza, un om aproape imposibil, care avea mare grijă să ne ţină mereu «în priză» prin metode dictatoriale ce frizau de cele mai multe ori ridicolul. Era extrem de preocupat de soarta noastră, interesându-se pe «alte canale» despre prestaţia cavalerilor nemţeni, cum am călătorit, cum am fost primiţi şi trataţi şi dacă ne-am primit toate drepturile. Cred că numai în Neamţ mai marele sportului «se amesteca în joc» căutându-ne, etapă de etapă, nod în papură, chemându-ne la ascultare şi cerându-ne rapoarte în detaliu. La testele de control era nelipsit, mereu cu o mână în buzunarul de la haină, unde avea un cronometru martor pe care-l compara cu cel oficial. Rar mi-a fost dat să întâlnesc atâta răutate la un om! Într-o iarnă în excesul de zel ce-l caracterizează, când totul în jur era acoperit cu polei, ne-a pus să dăm probele de alergare pe o alee-patinoar din jurul stadionului, unde, încălţaţi cu tenişi, mai mult valsam decât fugeam, integritatea fizică fiindu-ne pusă în mare pericol. Lui, însă, puţin îi păsa. Radia de bucurie că-şi pusese nemăsuratul orgoliu în aplicare, umilindu-şi semenii”.

Înaintea lui Balcâza, la şefia CJEFS Neamţ s-a aflat Costică Rusu, instalat în funcţie pe 24 februarie 1968. Atunci au mai fost aleşi: Radu Toma (vicepreşedinte); Nicolae Arhire, Constantin Săvinescu, Chiril Cricopol, Ion Balcâza, Constantin Dascălu, Eugen Ghiurea, Vitalie Dumitriu (membri).

Ana MOISE

Articolul precedentSportul nemțean în presă și arhive
Articolul următorTâlhar din Neamţ, implicat în jefuirea unui sirian