• șefii de municipii vor lege în sport și funcționari responsabilizați
Săptămâna trecută, primarul Romanului a participat la o nouă ședință a Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România (AMR), eveniment la care au fost prezenți și primul ministru Victor Ponta și vicepremierul Liviu Dragnea. Edilul spune că, la această reuniune, s-au făcut mai multe propuneri de modificare a Legii 215, a administrației publice locale, dar cel mai intens subiect dezbătut a fost cel al necesității promulgării unei Legi a sportului, prin care să se permită finanțarea echipelor locale de către bugetul statului.
O altă doleanță a primarilor, exprimată, este legată de responsabilizarea funcționarilor, dat fiind faptul că primarii sunt cei anchetați de instituțiile statului, iar specialiștii scapă ”mai ușor”.
”S-a discutat pe amendarea Legii 215, pentru luarea în considerare a competențelor funcționarilor publici care semnează alături de primar. Primarii au spus că, la un control, de obicei cel luat la întrebări și anchetat este primarul, indiferent că specialiștii au semnat alături. Au mai fost probleme legate de finanțarea cadastrării domeniului public. Noi am reușit să le rezolvăm, dar sunt orașe care nu au nici 10% cadastrat. Pentru orice drum sau școală, pe proiect european, nu poți să depui documentația dacă nu ai cadastru. Se va analiza și sperăm să se găsească soluții. De asemenea, am mai solicitat să se elimine dubla plafonare pe angajarea funcționarilor. Avem plafon pe cheltuieli de personal, dar avem plafon și pe număr de personal. Am solicitat să fim plafonați bugetar. Dacă nu pot depăși cheltuielile, măcar să-mi pot angaja oameni, dar – în loc de cinci inspectori grad I, să pot angaja șapte inspectori gradul II sau III. Vom pregăti o documentație pentru a o înainta Guvernului”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.
O problemă spinoasă a administrațiilor locale vizează alocarea de fonduri bugetare pentru sport. Primarul de Roman consideră că ar trebui să existe reglementări clare, dar, în primul rând, să se permită bugetelor locale și județene să sprijine sportul. ”Cei din Pitești și Craiova au insistat mult pe o astfel de lege. Este o problemă mai spinoasă acolo unde sportul este profesionist și este organizat ca societate pe acțiuni. Unde este ONG, cum e HCM Roman, poți finanța. La SA, poți finanța anumite capitole de cheltuială. S-a cerut o lege a sportului urgent. Dacă primăriile și consiliile județene lasă sportul, se face țăndări. Sportul nu ar trebui să dispară, e un ambasador bun. Premierul chiar și-a notat să încurajeze acest demers”, a explicat Leoreanu.
Tot el spune că premierul Ponta a asistat la discuții mai bine de o oră. Și l-a apreciat pe vicepremierul Dragnea că i-a înțeles mai ușor pe primari, probabil dată fiindu-i experiența în administrație. ”Se vede exercițiul administrativ al domnului Dragnea, mai aplecat spre spiritul practic. Fiind primar, președinte de Consiliu Județean, prefect, acum ministru, ne-a înțeles doleanțele. Dar de la înțelegere până la a face ceva este cale lungă”, a mai spus primarul Laurențiu Leoreanu.
Claudia MATEI