0:00

Primării datoare la contribuția pentru persoanele cu handicap, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* la 31 decembrie 2013, CJ Neamț avea de încasat de la 30 de unități administrative-teritoriale peste 48 de miliarde de lei vechi

Zeci de primării din Neamț nu și-au achitat contribuția pentru persoanele cu handicap beneficiare ale serviciilor sociale în centre rezidențiale și pentru copiii aflați în situații speciale. La 31 decembrie 2013, Consiliul Județean Neamț, coordonator al tuturor instituțiilor speciale și al centrelor de plasament de raza întregului județ, avea de încasat de la 30 de unități administrative-teritoriale peste 48 de miliarde de lei vechi. Situația ar putea deveni și mai gravă dacă se adaugă faptul că primarii ce au de dat sume mari pentru întreținerea persoanelor cu handicap internate în centre speciale spun că nici în acest an situația nu va fi alta.

Conducerea DGASPC Neamț reactualizează bazele de date pentru a vedea câți copii și câți adulți beneficiază de îngrijiri în centrele speciale pentru a ști cu ce sume vor trebui să contribuie localitățile de proveniență pentru întreținerea acestora.  Doar de la 3 unități teritorial-administrative, CJ trebuie să primească aproape 3,2 miliarde de lei vechi pentru 31 de adulți și 23 de copii internați în centrele speciale din Piatra Neamț și Roman, persoane care provin din respectivele comune. Primarii spun însă că de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere. Lipsa banilor la bugetele locale și alocarea bugetară de anul trecut au făcut ca datoriile pentru întreținerea acestor persoane să crească îngrijorător. Mai mult, aceștia nici nu întrevăd soluții, sunt mulțumiți dacă anul acesta vor primi bani pentru achitarea utilităților, pentru salarii și pentru ceva investiții. De întreținerea copiilor aflați în situații special, proveniți din comunele lor și care beneficiază de îngrijiri în centrele de plasament, nici nu se pune problema.

“Dacă CJ îmi dă, eu dau cu drag înapoi”

”Comuna Pipirig are în jur de 9.000 de locuitori, e firesc să avem astfel de persoane. Dar bani nu sunt. Nu am avut încasări la bugetul local, iar Consiliul Județean ați văzut ce puțini bani ne-a alocat anul trecut. Taxele și impozitele locale se încasează foarte greu. De unde bani? Și încă mai sunt persoane în vârstă în comună care așteaptă un răspuns pentru a fi internate în astfel de centre. Consiliul Județean, dacă are grijă să-mi dea bani din cotele defalcate din TVA și de la bugetul județului, eu le dau înapoi cu mare drag”, a precizat Marcel Prună, primarul Pipirigului.

”Este foarte greu. Noi de abia am reușit să achităm facturile vechi la curent și la deszăpezirea de anul trecut. Dacă în acest an vor fi bani o să dăm și pentru cei internați în centrele special, dacă nu o să fie… nu o să fie. Nu avem ce să facem, este o situație destul de dificilă”, a declarat Sebastian Țarălungă, primar al comunei Războieni.

Nici la Piatra Neamț sau Roman situația nu este mai roz. Suma restantă pe care Primăria ar fi trebuit să o achite către Consiliul Județean e de 12 miliarde de lei vechi, la Roman restanța fiind de 7,8  miliarde de lei.

La popul opus sunt comunele care nu au nicio datorie pentru întreținerea pesoanelor cu handicap și a copiilor din centrele speciale și unitățile care au plătit și în avans contribuțiile.

Primării datoare la contribuția pentru persoanele cu handicap, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”În momentul de față s-a cerut de la DGASPC, dar și de la toate centrele din județul Neamț o situație clară și o bază de date pentru a putea ști cu exactitate câți adulți și copii cu handicap beneficiază de îngrijiri în centrele speciale și câți copii sunt rezidenți în centrele de plasament. După o cunoaștere a situației exacte se va putea stabili ce e de făcut în continuare și care va fi contribuția fiecărei localități pentru întreținerea acestor persoane”, a explicat Mihai Hanganu, consilier pe probleme de asistență social a președintelui CJ Neamț, Culiță Tărâță.

În fiecare lună, Consiliul Județean Neamț, prin direcțiile de specialitate, cheltuie câte 2.000 de lei pentru un copil care beneficiază de îngrijiri în centrele de plasament și câte 2.700 de lei pe lună pentru o persoană cu handicap internată într-un centru special. (I. CĂLIN)

Articolul precedentPăruială la Oniceni
Articolul următorPeste 70% din apelurile către 112 sunt false