cozla alunecari 01

Ședința Consiliului Local Piatra Neamț, convocată ”de îndată” și desfășurată în timp record, a avut pe ordinea de zi mai multe proiecte, prin care se cerea consilierilor să fie de acord ca o serie de lucrări importante din municipiu să fie pasate la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania Națională de Investiții, pentru ca investițiile să fie finalizate. Măsura, absolut necesară, este, în parte, urmare a mai multor decizii catastrofale și a unor decizii aberante luate de executivul pietrean de-a lungul timpului. Cele mai clare exemple se referă la dealul Cozla, distrus de inconștiența unor lucrări faraonice, atât ca finanțare, cât și ca proiect. Puși în fața iminenței unui dezastru, edilii s-au orientat spre soluția deja amintită.

Alunecări de teren pe 8.600 mp: costuri 20 de miliarde

Un proiect de hotărâre se referă la ”Lucrări de consolidare drum acces telegondolă poziția Poiana Țapului și 200 m în amonte Poiana Țapului din municipiul  Piatra Neamț”. Motivația este foarte interesantă și confirmă întru totul ce spuneam în mai multe articole recente, numai că vina este dată pe ploi, nu pe prostie și inconștiență: ”Ca urmare a ploilor  cu caracter torenţial  ce au dus la creşteri de niveluri şi debite cu depăşirea cotelor de atenţie, pericol şi inundaţie pe toate cursurile de apă ale municipiului Piatra Neamţ, precum şi pe formaţiunile torenţiale, au fost reactivate izvoarele de coastă înregistrându-se alunecări de teren a drumului de acces spre platoul turistic şi în apropierea patinoarului amenajat pe platoul turistic, astfel pe versantul sudic și estic de pe dealul Cozla s-au produs alunecări de teren pe o suprafață de 8.600 mp”.

Acest raport de specialitate pare să fie prima recunoaștere oficială a alunecărilor masive de teren. Nota bene: se vorbește tot pentru prima data despre ”iminența alunecării terenului, care afecteaza grav siguranța locuitorilor din zonă și de la baza versantului”.

Valoarea estimată a lucrărilor este de 2.048.900,00 lei. Obiectivul va fi predat liber de sarcini – câtă fericire trebuie să fie acum prin birourile decizionale din Primărie și CMI Urban – cu angajamentul de a asigura finanțarea pentru lucrările de sistematizare pe verticală a amplasamentului, racordurile la utilități, întreținerea și exploatarea obiectivului de investiție, precum și cu obligativitatea de a menține destinația acestuia și să-l întrețină pe o perioadă de minimum 15 ani.

cozla alunecari 02

Tot pe Cozla, cerere de 73 de miliarde

Pe principiul ”copy/paste” deja însușit la nivel guvernamental, specialiștii Primăriei Piatra Neamț au dat o copiere argumentelor de la proiectul prezentat deja și au mai cerut 73 miliarde lei vechi pentru ”Lucrări de consolidare pentru punerea în siguranță a lucrărilor de investiții de pe platoul turistic Cozla din municipiul Piatra Neamț, afectate de calamitățile  naturale produse în perioada 18-24 iulie 2011”.

Dacă cineva citește expunerea de motive poate înțelege că, timp de 6 zile, potopul s-a luptat cu lucrările de investiții excelent gândite și realizate pe Dealul Cozla și le-a pus la pământ. În rest, tot 8.600 mp din deal au plecat la plimbare, izoarele s-au reactivat și, în plus, aflăm că ”În prezent apare pericolul afectării sau distrugerii parţiale a străzilor Ion Creangă şi Ape Minerale, prin înfundarea şi blocarea reţelei de canalizare pluvială, ducând la extinderea zonei afectate de inundații: gospodării (anexe, beciuri) din străzile Ion Creangă şi Ştefan cel Mare, blocuri de locuinţe (subsoluri) din Strada Obor”. Se pare că doar atunci când trebuie să facă solicitări de finanțare, Primăria Piatra Neamț înțelege dimensiunea dezastrului și pericolul la care este supusă populația.
Valoarea estimată a lucrărilor în acest caz este de 7.359.301 lei.

cozla alunecari 03

23 de miliarde și recunoașterea unui eșec pe Cozla

Marota care ni s-a fluturat mai bine de 8 ani, cu Piatra Neamț oraș turistic sau al sporturilor de iarnă, se regăsește în documentația prezentată consilierilor locali privind  obiectivul ”Consolidare drum de acces Masivul Cozla, între km 0+780 (punct Belvedere) și km 1+020 (Poiana Gospodine), protejare drum în zona alunecărilor de teren de la km 1+880 și km 2+090, taluzări”, obiectiv deja început de societatea Publiserv care a asfaltat sectorul spre Colibele Haiducilor.

Expunerea de motive pare desprinsă dintr-un pliant turistic: ”Municipiul Piatra Neamț este bine cunoscut pe plan intern și internațional, popularitatea acestuia devenind tot mai evidentă după anul 1989, afluxul de turiști fiind în continuă creștere. Orașul beneficiază de acreditarea ca stațiune turistică de interes național, conform Hotărârii de Guvern nr. 511/2010, iar relieful și clima locală oferă și ample valențe pentru practicarea sporturilor de iarnă”.

După această prezentare frumoasă apare și dezastrul, care, și de data aceasta, este pus pe seama naturii, nu a acelora care au săpat canalizări fără autorizație sau au tăiat păduri doar pentru a face loc unor piloni de telegondolă: ”Fenomenele meteorologice din ultimii ani au dus la accentuarea instabilității versantului și a drumului de acces către platoul muntelui Cozla, fapt evidențiat și prin documentele emise în ultimii ani, de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț”.

Abia acum se fac publice toate elementele dezastrului: ”cedări grave, cu pierderea stabilității locale în terasamentul drumului existent, destabilizări locale ale drumului, alunecări locale active la taluzul acestuia și fenomene de eroziune pe profilul lungitudinal, acțiuni care au dus la depășirea capacității portante a drumului”.

În felul acesta, este atenționat ministerul, accesul către investițiile realizate pe platoul masivului Cozla și pe versanții acestuia, care se face pe drumul unic cu plecare din str. Ștefan cel Mare și sosire pe platou, se realizează în condiții dificile, fiind impuse restricții de circulație pentru mijloacele de transport. Valoarea estimată de specialiștii Primăriei pentru această investitie este de 2.488.813 lei (inclusiv TVA). Sumă care se adaugă multor miliarde cheltuite deja aiurea pe Cozla și a căror urmă se va pierde foarte curând.

Valentin BĂLĂNESCU

Articolul precedentCAMPANIE CEAHLĂUL®: „Să ne apărăm orașul!” Autorităţile se limitează la… afişaj
Articolul următorPiatra Neamţ: Informare turistică de 620.000 de lei