chitic 2016La începutul noului mandat, primarul Dragoș Chitic a făcut un recensământ al tuturor datoriilor pe care municipiul le are în prezent, subliniind faptul că situația financiară este dificilă, dar că nu i se pare corect un termen precum „catastrofală”.

„Resursele financiare asigură funcţionarea instituției, realizarea de servicii publice, întreţinerea patrimoniului municipiului Piatra Neamț, dar nu permit realizarea de investiţii majore, pentru care vom apela la surse atrase – fonduri europene şi guvernamentale, acolo unde va fi cazul”, a declarat primarul Dragoș Chitic.

Sunt trei credite pentru care municipiul mai are de achitat 202.500.000 lei. „Este un credit la BRC, contractat în 2005, cu un rest de plată de 131.069.000, scadent în septembrie 2025. Mai este un credit tot la BCR, din 2007, cu un rest de plată de 68.166.000 lei, cu termen de maturitate luna iunie 2027, și un altul la CEC, din octombrie 2012, pentru asigurarea cofinanţării proiectelor europene de la acel moment, care este în valoare de 3.291.000 lei, scadent în septembrie 2022, rambursarea începând din octombrie 2016”, a enumerat primarul Dragoș Chitic o parte din datoriile municipiului.

Acum se așteaptă și răspunsul grecilor de la Apha Bank pentru creditul contractat de Perla Invest și, dacă elenii vor fi de acord cu eșalonarea propusă de pietreni, datoria mai crește cu 42.421.490 lei. Și în cazul datoriei E.ON, scadentă în august 2018, mai este un rest de plată de 14.040.000 lei.

„Se mai adaugă o sumă de 2.317.000 lei, care trebuie rambursată la Ministerul Dezvoltării. A fost acordată Primăriei în 2011, transferată la Locato pentru achitarea facturilor de gaz, dar Locato, la acel moment, a achitat şi alte datorii pe care societatea le avea. În urma controlului care a fost la această societate, s-a impus rambursarea acestei sume, în 10 tranșe de aproximativ 200.000 de lei pe lună. Deja s-a achitat prima tranșă și va fi finalizată achitarea până în martie 2017”, a spus Dragoș Chitic.

Date fiind toate datoriile enumerate mai sus, municipiul are de achitat nu mai puțin de 262.000.000 lei, adică aproximativ 58 milioane de euro, și, conform celor spuse de edil, dacă grecii de la Alpha Bank acceptă eșalonarea propusă de municipalitate, suma lunară pe care Primăria trebuie s-o dea pe credite este de 2.900.000 lei.

O altă datorie care se adaugă acum este cea privind retrocedarea unei părți din sediul vechi al Primăriei Piatra Neamț comunității evreiești, despre care puteți citi mai multe AICI.

Guvernul și noul mall, soluțiile salvatoare

Este exclus un nou credit, dat fiind gradul de îndatorare a municipiului, și nu se știe încă nici dacă se va putea face o refinanțare a tuturor creditelor care să permită extinderea termenului de scadență cu încă cinci ani. Totuși, primarul se declară „încrezător în perioada următoare, pentru că simt o creștere a încasărilor la bugetul de stat”.

Alte surse de venit pentru oraș, enumerate de Dragoș Chitic, au fost: noul mall, care ar aduce 300.000 de euro anual la bugetul local, la care se adaugă sumele şi din cota de TVA aferentă activității comerciale de la acolo şi impozitul pe venitul persoanelor care vor lucra la mall.

„Este nevoie de sprijin financiar, de aceea lansez o rugăminte către Consiliul Județean și Guvern în acest sens. În urmă cu două săptămâni am trimis o solicitare la Guvernul României, dat fiind faptul că în iulie are loc prima rectificare bugetară, prin care am cerut un sprijin financiar de 30 milioane de lei. Sper ca toţi politicienii din Neamţ să susţină această nevoie. Situaţia financiară este dificilă, dar nu catastrofală, termen care nu e conform cu realitatea”, a spus Dragoș Chitic. (Andreea AMARIEI)

Articolul precedentI-a intrat bacalaureatul pe-o ureche și i-a ieșit pe-o cască
Articolul următorScos de pompieri din iazul Grădinii Botanice
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.