reclama autocenter

primaria piatra (2)

* Curtea de Conturi a stabilit că Locativ Serv trebuie să achite impozite de 10 miliarde vechi pentru imobilele pe care le administrează

* o soluţie ar fi mărirea chiriilor, spune viceprimarul Aurelia Simionică

* Locativ Serv a contestat decizia Curţii de Conturi

Primăria Piatra Neamț are de înfruntat un nou obstacol. În urma unei decizii a Curții de Conturi, luată după un control desfășurat la Locativ Serv Piatra Neamț, societatea în cauză este bună de plată cu 10 miliarde de lei vechi, bani care ar trebui achitați pentru impozitele pe clădirile pe care le are în administrare și care, de fapt, fac parte din fondul locativ al Primăriei Piatra Neamț. Astfel, conducerea Primăriei va trebui să găsească o soluție pentru achitarea acestor bani sau să atace decizia Curții de Conturi. Una din soluții, potrivit conducerii primăriei, ar fi majorarea chiriilor atât pentru locuințele sociale, cât și pentru cele tip ANL.

”Deocamdată ne gândim la o modalitate de a rezolva această problemă. Locuințele respective aparțin primăriei și sunt doar administrate de Locativ Serv. Să vedem care este soluția legală, însă avem în vedere și majorarea chiriilor deși nu cred că s-ar rezolva mare lucru”, a explicat Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamț.

“Avem persoane care nu plătesc chirie deloc”

Conducerea Locativ Serv spune că decizia dată de Curtea de Conturi nu e chiar atât de simplu de respectat.

“Noi am contestat-o, pentru că suntem de părere că s-a dat încălcându-se prevederile legale. Ar presupune ca Locativ Serv să plătească impozitul pe clădiri calculat la 1,5% din valoarea celor 1.680 de locuințe pe care le are în administrare, reprezentanții Curții de Conturi interpretând o prevedere a Codului Fiscal valabil în 2012 inclusiv. Legislația prevede clar că  pe spațiile de locuit care aparțin domeniului public, adică Primăriei, nu se plătesc impozite. În unele dintre aceste locuințe stau persoane cu handicap, care nu plătesc chirie deloc. De unde să achite Locativ Serv impozit  pentru ei dacă ei nu dau niciodată niciun ban?”, a explicat Gheorghe Căescu, director Locativ Serv Piatra Neamț.

În momentul de față, chiriile atât pentru locuințele sociale, cât și pentru apartamentele ANL se calculează în funcție de zonă și de metrii pătrați pe care îi are fiecare locuință. Astfel, pentru o garsonieră din cartierul Speranța se plătește o chirie lunară de aproximativ 60 de lei, pentru chiriașii sub 35 de ani, cei care depășesc această vârstă plătind pentru aceeași garsonieră 90 de lei. Pe strada Nufărului unde sunt cele mai multe locuințe de tip ANL se plătește o chirie lunară de 73 de lei pentru o garsonieră dacă chiriașii au sub 35 de ani, în timp ce pentru un apartament, chiriașii care au trecut pragul de 35 de ani plătesc între 200 și 250 de lei lunar.

Irina CĂLIN

Articolul precedent100.000 de lei pentru ONG-urile din Târg
Articolul următor„Șablonul” noului Cod Penal – restricții pentru opinia publică