pietricica turism

primaria bicaz veche spate

* fostul Palat Regal din Bicaz ar putea intra în circuitul muzeistic

Primăria Bicaz vrea să-și schimbe „reședința” pentru a lăsa în grija culturii sediul în care „locuiește” acum. Reprezentanții primăriei se vor muta cel mai sigur în sediul BCR, aflat în vecinătate. Clădirea în care funcționează acum primăria este fostul Palat Regal construit în perioada 1907-1912. În 1950, clădirea a fost dată Direcției Generale a Hidrocentralei, ca în 60´ să fie pusă la dispoziția administrației locale.

„Vrem să demarăm un proiect de restaurare și reabilitare pentru reintroducerea în circuitul muzeistic a fostului Palat Regal în care primăria din Bicaz își desfășoară acum activitatea. Fondurile necesare, de aproximativ 2 milioane de euro, ar putea veni prin granturi norvegiene. Am apelat la serviciile unei firme de consultanță astfel încât să putem depune până în 7 aprilie proiectul necesar accesării fondurilor”, a declarat Nicolae Sălăgean, edilul orașului Bicaz.

Primarul a precizat că a cerut sprijinul mai multor instituții și a vorbit inclusiv cu reprezentanții Casei Regale a României pentru a transforma clădirea într-un veritabil muzeu care să constituie un punct de atracție atât pentru localnici, cât și pentru turiști.

„Pentru a aduna fotografii, documente și tot ceea ce are legătură cu această clădire am purtat discuții cu reprezentanții Casei Regale, cu cei de la Complexul Muzeal Județean Neamț, cu conducerea instituției Arhivele Naționale ale României. Mai mult, avem susținere și din partea ambasadorului Republicii Polone în România, care ne-a vizitat în luna august, anul trecut. După cum bine se știe, orașul Bicaz a asigurat refugiu pentru președintele polonez în 1939. Am vrea să facem o cameră aparte pentru evocarea acelui moment”, a adăugat Sălăgean.

primaria bicaz noua

Tratative pentru casă nouă

Clădirea care aparține BCR și care acum este nelocuită a mai fost curtată în trecut de primăria Bicaz, dar negocierile au eșuat, potrivit primarului, din cauza chiriei mari.

„Încă mai purtăm negocieri cu reprezentanții BCR în ceea ce privește chiria. La început ne-au propus niște sume pe care nu aveam cum să le acceptăm. Și-au revizuit oferta cerându-le să țină cont că suntem o instituție cu bani puțini și de faptul că, în trecut, primăria le-a facilitat accesul în zonă permițându-le să cumpere teren. Sperăm că se va ține cont și de aceste aspecte, ca în final să ajungem la o chirie suportabilă. Dacă pe viitor se vor găsi resurse financiare vom încerca să achiziționăm clădirea”, a adăugat primarul.

Marian TEODOROF